Hlavní obsah

Izraelci v Rafáhu opět hledali chodby pašeráků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Uprchlický tábor v Rafáhu na jihu pásma Gazy se v noci na úterý opět stal dějištěm izraelské vojenské operace. Podle izraelské armády šlo o pokračování třídenní akce zahájené minulý pátek, která byla zaměřena na vypátrání a zničení podzemních tunelů, jimiž údajně palestinští radikálové pašují do země zbraně z Egypta. V Rafáhu izraelští vojáci zbořili již asi 120 domů.

Foto: Jan Kaše

Tomáš Kunc při vernisáži zazpíval a zahrál na kytaru

Článek

Podle agentury Reuters do Rafáhu vjelo na 40 tanků, obrněných vozidel a buldozerů podporovaných ze vzduchu dvěma helikoptérami. Palestinští svědci pro BBC popsali, že dvě kolony vojenských vozidel vjely do tábora kolem 4. hodiny ráno ze dvou směrů a mířily do dvou různých částí tábora. Setkaly se jen s minimálním odporem. Zprávy o počtu mrtvých či zraněných zatím nejsou k dispozici.

Komisař OSN: jako po zemětřesení

V pátek v táboře Rafáh při zahájení operace zahynulo osm lidí včetně dvou dětí a na 70 osob bylo zraněno. Podle Petera Hansena, komisaře Agentury OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě (UNRWA), který do tábora zavítal, aby posoudil rozsah izraelské akce, to vypadalo, jako by se Rafáhem přehnalo zemětřesení. Izraelská armáda podle jeho zjištění demolovala asi 120 domů.

"Mnoho, mnoho domů, možná až 120, bylo naprosto zničeno. Bydlet v nich mohlo tak 250, 300 rodin," prohlásil Hansen. "Když to vynásobíte strukturou rodin, zjistíte, že je řeč až o 1500 lidech, kteří ztratili střechu nad hlavou."

Izrael: strhli jsme pár budov

Izraelské vojenské zdroje uvádějí, že vojáci v Rafáhu strhli jen "pár" budov a zaměřili se pouze na struktury využívané palestinskými ozbrojenci. V táboře vojáci zatím objevili tři tunely, ale žádné zbraně.

Izrael operaci ospravedlňuje zprávami tajné policie, že palestinští ozbrojenci se z Egypta snažili propašovat pancéřové pěsti, které lze použít proti tankům, helikoptérám a stíhačkám. Izrael chce všechny tunely vhodit do vzduchu, aby alespoň na nějaký čas zůstaly nepoužitelné a Palestinci tak nemohli od Egypta žádné zbraně získat.

Operace proti palestinským pašerákům zbraní má podle izraelských představitelů trvat ještě několik dní.

Reklama

Související témata:

Související články

Kurája novou palestinskou vládu nepovede

Palestinský premiér Ahmad Kurája nezůstane ve funkci, do níž ho 5. října jmenoval předseda palestinské samosprávy Jásir Arafat. Kurája dnes řekl vedení Fatahu,...

Výběr článků

Načítám