Hlavní obsah

Hamás přistoupil na návrh příměří, pro Izrael je ale nepřijatelný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Palestinské hnutí Hamás přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem, informují agentury s odvoláním na prohlášení vůdce hnutí Ismáíla Haníji. Podle Izraele ale přistoupil Hamás na mírnější verzi dohody, která je pro židovský stát stále neakceptovatelná, uvedla televize Sky News.

Foto: Hatem Khaled, Reuters

Provizorně vystavěná stanová městečka v palestinském Rafáhu

Článek

Podle katarské televize Al-Džazíra a dalších médií jde o návrh dohody předložený Egyptem a Katarem. Ačkoliv jej izraelští vyjednavači v současnosti stále vyhodnocují, dle některých izraelských činitelů je nepřijatelný. Patří k nim i premiér země Benjamin Netanjahu, který uvedl, že izraelská delegace o něm bude nadále jednat.

„Vypadá to jako lest, která má Izrael ukázat jako tu stranu, která dohodu odmítá,“ řekl jeden z vyjednavačů agentuře Reuters pod podmínkou anonymity.

Návrh příměří obsahuje dle Hamásu třífázové příměří, přičemž každá fáze má trvat 42 dní, a zahrnuje obnovu Pásma Gazy, návrat vysídlených Palestinců nebo výměnu vězňů. Podle zdrojů BBC formulace dohody naznačuje, že by naplnění příměří mělo vést k „věčnému ukončení nepřátelství“.

Boje v Pásmu Gazy, které začaly loni 7. října teroristickým útokem Hamásu na půdu Izraele, dosud přerušilo jen týden trvající příměří na konci listopadu.

Izrael po ostřelování Hamásem zavírá hraniční přechod, kudy proudí humanitární pomoc

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám