Hlavní obsah

Palestinec, který zabíjel v Hamburku, dostal doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na doživotí do vězení poslal ve čtvrtek hamburský soud 27letého Palestince, který loni v tomto severoněmeckém městě ve jménu světového džihádu jednoho člověka ubodal a šest dalších zranil. Ahmad A., který svou vinu během procesu doznal, chtěl podle vyšetřovatelů zabít co nejvíce křesťanů.

Foto: Axel Heimken, ČTK/AP

Palestinec Ahmad A. u soudu v Hamburku

Článek

Mladý Palestinec, který se zřejmě zradikalizoval sám, si loni na konci července v jednom hamburském supermarketu z nabízeného sortimentu vzal kuchyňský nůž s asi dvaceticentimetrovým ostřím, kterým okamžitě začal útočit.

Násilnému činu na místě podlehl Mathias P., na kterého Ahmad A. zaútočil jako na prvního, život ohrožující zranění utrpěl i další nakupující. Útočník pak zranil ještě pět lidí, než byl kolemjdoucími přemožen a zadržen.

Foto: Morris Mac Matzen, Reuters

Policejní technička na místě činu

Ahmad A. svůj čin vnímal jako „vůli boží”, „příspěvek ke světovému džihádu” a jako odplatu za bezpráví, kterému jsou podle něj ve světě vystaveni muslimové. To během procesu potvrdil i jeho právní zástupce, který uvedl, že z hlediska obžalovaného měly činy náboženské pozadí.

Pro zapojení Ahmada A. – který v Německu nedostal azyl, ale nemohl se kvůli chybějícím dokladům vrátit do vlasti – do teroristické organizace typu Islámského státu (IS) se nenašly důkazy.

Soud ve čtvrtek Palestince shledal vinným z vraždy, ze šesti pokusů o vraždu a šestinásobného ublížení na těle.

Německo v posledních letech zasáhlo několik islamistických teroristických činů. Nejkrvavější z nich si v prosinci 2016 v Berlíně vyžádal 12 obětí a desítky zraněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám