Hlavní obsah

Pákistán zadržel vysokého činitele al-Kajdá

BBC, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Maročana Jásira Džazírího, údajného vysokého činitele teroristické sítě al-Kajdá, zatkly v neděli pákistánské úřady ve městě Láhauru na východě země. Podle ministra informací Šajcha Rašída Ahmada je jeho zadržení další významnou událostí při zátahu na členy al-Kajdá ukrývající se v Pákistánu.

Foto: Ondřej Helmich

Nováček v týmu Ondřej Helmich

Článek

Podle Ahmada byl Džazírí prominentním členem teroristické organizace, přestože jeho jméno nefigurovalo na seznamu 22 nejhledanějších teroristů, jež vydal americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). "Je to další velký úlovek, ale ne tak velký jako Chálid Šajch Muhammad," řekl Ahmad.

Džazírího pákistánská policie zadržela dva týdny poté, co zatkla ve městě Rávalpindí právě Muhammada, jenž je pokládán za organizátora útoků z 11. září. Podle Ahmada policie v domě v luxusní čtvrti Láhauru, kde Džazírí bydlel, ještě zabavila dva počítače a několik CD s daty.

Pákistánští vězni budou propuštěni

Stovky pákistánských vězňů, držených na území Afghánistánu více než rok, budou možná už příští týden propuštěny na svobodu. Oznámil to dnes Rustam Šáh Muhammad, pákistánský velvyslanec v Kábulu s tím, že afghánský prezident Hamíd Karzáí podepsal dekret umožňující jejich propuštění. Jedná se o Pákistánce, kteří bojovali na straně tehdejšího Tálibánu proti americkým silám a Severní alianci. Podle Muhammada většina z nich na území Afghánistánu přišla v říjnu 2001, neměla však žádné napojení ani na Tálibán, ani na al-Kajdá. Velvyslanec tvrdí, že přišli, protože zaslechli zprávy o tom, že Afghánistán je napaden a bylo jejich povinností ho bránit.

Související články

Zadržený šéf al-Kajdá žil prý jako playboy

Chálid Šajch Muhammad, zadržený v sobotu v Pákistánu a označovaný jako muž číslo tři v síti al-Kajdá, byl podle tvrzení filipínských vyšetřovatelů vyhlášený...

Výběr článků

Načítám