Hlavní obsah

Zadržený terorista je nejvyšším polapeným členem al-Kajdy

– ISLÁMÁBÁD

Chálid Šajch Muhammad, kterého v pátek zatkla pákistánská policie ve městě Rávalpindí, je vysokým činitelem teroristické sítě al-Kajdy. Je nejvýše postaveným členem al-Kajdy, který byl dosud dopaden. Je podezřelý z naplánování atentátů v USA v září 2001. Na jeho hlavu byla vypsána odměna 25 miliónů dolarů.

Článek

Muhammad je na seznamu nejhledanějších teroristů FBI i kvůli podílu na plánování útoků na americká letadla v roce 1995. Vyšetřovatelé amerických bezpečnostních služeb předpokládají, že na přípravě útoků se podíleli i další pobočníci šéfa al-Kajdá Usámy bin Ládina, ale Muhammad byl údajně v centru operačního plánování a realizoval tak konkrétně bin Ládinovy výzvy k útokům na Američany.

Terorista zůstává v Pákistánu

Přestože nejmenovaný pákistánský vládní činitel tvrdil v neděli ráno, že Šajch Muhammad byl i s dvěma dalšími muži záhy po svém pátečním zatčení v Rávalpindí předán Američanům, pákistánský ministr vnitra Fajsal Sálih Haját tyto zprávy popřel. Řekl, že Chálid Šajch Muhammad je v rukou pákistánských bezpečnostních složek a že dokud se ty při výsleších nedostanou k informacím o jeho činnosti v Pákistánu, "nemůže být řeči o jeho vydání komukoli". Podle mluvčího prezidenta Parvíze Mušarafa Rašída Kurešího se však na výslechu podílejí američtí agenti.

Nejmenovaný americký činitel ale tvrdí, Muhammad by měl být v brzké době předán americkým úřadům. Upřesnil, že nepůjde o oficiální vydání zločince legální cestou, kdy by podezřelý stanul před americkým soudem a byl chráněn zákony.

Podobně jako jiný činitel Abú Zubajdá se ocitne v rukou tajných služeb a průběh jeho vyšetřování zůstane obestřen tajemstvím. Administrativa prezidenta George Bushe dala již při zahájení boje proti terorismu najevo, že s příslušníky Al-Káidy nebude zacházet podle ženevských konvencí o válečných zajatcích.

Převezen však bude do třetí země. Pakistánci souhlasí pouze s jeho vydáním do Kuvajtu, kde se Muhammad narodil.

Muhammad připravil řadu teroristických útoků

Muhammad patří mezi šest nejdůležitějších velitelů al-Kajdá. Narodil se údajně v Kuvajtu nebo v Pákistánu v roce 1964 nebo 1965. Všeobecně se soudilo, že se skrývá v Afghánistánu nebo Pákistánu, a na jeho hlavu byla vypsána odměna 25 miliónů dolarů.

V roce 1996 byl v USA obžalován za údajný podíl na nezdařeném spiknutí v roce 1995, při němž mělo být vyhozeno do povětří několik letadel amerických leteckých společností na linkách z Asie do Spojených států. Na těchto přípravách pracoval s Ramzím Ahmadem Júsifem, který je nyní v americkém vězení.

S Júsifem se podle FBI Muhammad podílel i na organizaci prvního teroristického útoku na newyorské Světové obchodní středisko v roce 1993, při kterém zahynulo šest lidí.

Stále přetrvávají nejasnosti, jak rozsáhlé bylo jeho velení operaci, která vyvrcholila zničením Světového obchodního centra. Podle zdrojů z amerických tajných služeb se na organizaci útoků také podílel například další bin Ládinův spolupracovník abú Zubajdá, který je v americkém zajetí.

Kuvajt popírá, že by Muhammad byl jeho občan

Podle prohlášení kuvajtského velvyslanectví v Praze z loňského června Muhammad není kuvajtským občanem a nemá kuvajtské státní občanství. Je pákistánským občanem s pákistánským pasem, který byl vydán na pákistánském velvyslanectví v Kuvajtu, stálo v prohlášení, podle něhož se Muhammad narodil v Kuvajtu 24. dubna 1965 a žil v zemi jen krátce.

Loni také američtí vyšetřovatelé uvedli, že Chálid Šajch Muhammad je strýc Ramzího Ahmada Júsufa, odsouzeného v USA na doživotí za atentát na Světové obchodní středisko (WTC) z roku 1993. Muhammadova sestra je Júsufova matka. Muhammada pro práci v Al-Káidě údajně získal starší bratr Zaíd. Mladší Abid zemřel v Pákistánu při přípravě bomby.

Podle americké protiteroristické služby přišel Muhammad do Afghánistánu bojovat proti Sovětům. Předtím studoval v USA, kde získal diplom inženýra. Z USA odjel přímo do Afghánistánu a do Kuvajtu se už nikdy nevrátil. Bílý dům jeho zatčení vřele uvítal. Mluvčí Bílého domu Ari Fleischer v komuniké prohlásil, že Muhammad byl jedním z nejvýše postavených a významných pobočníků vůdce al-Kajdá Usámy bin Ládina a plánovačem útoků z 11. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám