Hlavní obsah

Padlý izraelský voják „zachraňoval“ životy i po smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životy pěti lidí změnil 20letý izraelský voják, který byl smrtelně zraněn při útoku teroristů z Hamásu 7. října na jihu Izraele. Rodina se rozhodla splnit jeho přání a povolit odebrání orgánů pro transplantaci. S odvoláním na Izraelské národní transplantační centrum o tom napsal list The Jerusalem Post.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Pohřeb jednoho z padlých vojáků na vojenském hřbitově v Cholonu na předměstí Tel Avivu. Ilustrační foto

Článek

Šoham ben Haruš byl zraněn 7. října při útoku teroristů z Hamásu na izraelskou základnu blízko hranice Pásma Gazy a kibucu Kerem Šalom. Vojenští záchranáři ho v kritickém stavu převezli do nemocnice Hadasa v Jeruzalémě, kde podle listu The Jerusalem Post navzdory úsilí lékařů svým zraněním podlehl.

„Pokud jde o darování orgánů, musel jsem přemoci první emoce, které říkaly, aby nikdo nesahal na moje dítě,“ vyprávěl žalem zdrcený otec. „Pak mi ale moje žena, Šohamova matka, řekla, že náš syn chtěl po smrti darovat své orgány. V tu chvíli jsem si uvědomil, že viděl dál, než jsem kdy viděl já, a uvěřil jsem ve správnost jeho rozhodnutí. Vědomí, že tak dál zachraňoval životy, mi trochu ulevilo v mé obrovské bolesti,“ svěřil se.

Foto: Ohad Zwigenberg, ČTK/AP

Vojenský pohřeb na Herzlově hoře, vojenském hřbitově v Jeruzalémě.

Díky Šohamovým orgánům lékaři v nemocnici Šeba v Ramat Gan u Tel Avivu transplantovali 48letému muži srdce, 57letému muži ledvinu a 59letému muži rohovku. Přímo v nemocnici Hadasa se podařilo transplantovat 61letému muži štěp jater a v Beilinsonově nemocnici v Petah Tikva provedli další transplantaci ledviny, kterou dostal 69letý muž.

Izraelská armáda oznámila další čtyři padlé, celkem ztratila 23 vojáků

Blízký a Střední východ

„Šoham byl naše páté dítě ze šesti. Byl pohledný, dobrosrdečný, veselý, ale zároveň pokorný mladý muž. Sloužil v brigádě Nachal, u pěchoty. Slyšel jsem od jeho spolubojovníků, že na základně Kerem Šalom statečně bojoval. Byl to náš drahokam (šoham znamená česky onyx - pozn. red.),“ uzavřel otec.

Šoham ben Haruš byl pohřben na hřbitově v Chispinu v severním Izraeli, odkud pochází jeho rodina.

Reklama

Výběr článků

Načítám