Hlavní obsah

Otrávený premiér Čečny byl propuštěn z nemocnice

Novinky, Jan Horák, RIA-Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Čečenský premiér Anatolij Popov, který byl v noci na neděli hospitalizován s diagnózou těžké otravy způsobené jídlem, byl v úterý propouštěn z ústřední klinické nemocnice v Moskvě a vrátil se do Čečenska. Informoval o tom tajemník ruské Bezpečnostní rady Rudnik Dudajev, který zároveň označil za "naprostý výmysl" zprávy o tom, že zdravotní stav Popova je nadále vážný.

Foto: PČR

Ilustrační foto

Článek

Popov má prý již na zítřek naplánováno několik pracovních schůzek a zasedání čečenské vlády.

Ještě dnes ráno agentura Interfax tvrdila, že Popovův stav se radikálně zhoršil a že má mimo jiné teplotu 40 stupňů Celsia. Stejně spekuloval i ruský bulvární tisk. Naproti tomu nejmenovaný zdroj ministerstva vnitra citovaný serverem strana.ru uvedl, že rychlé zlepšení zdravotního stavu svědčí spíše pro otravu jídlem než nějakým jedem přidaným do potravy.

Popov řídí zemi a chystá volby

Před nadcházejícími prezidentskými volbami v Čečensku byl Popov pověřen dočasným plněním úkolů šéfa správy republiky, protože prezident Achmad Kadyrov je zaneprázdněn předvolební kampaní. Premiér se voleb neúčastní, ale je zodpovědný za jejich organizaci. Činitelé oficiální čečenské správy byli v poslední době terčem útoků povstalců, a proto i zatím zcela neobjasněné okolnosti přiotrávení premiéra vyvolaly okamžitě řadu spekulací o možném pokusu o jeho zavraždění.

Čečenci v neděli volí prezidenta

Prezidentské volby se uskuteční v neděli 5. října a Kreml jim přikládá velký význam. Spolu s referendem o ústavě, jež se uskutečnilo již v březnu, by měly představovat další zásadní krok k normalizaci situace v republice, která má za sebou dvě války vyvolané snahou povstalců o nezávislost na Moskvě.

Reklama

Související témata:

Související články

Čečenský premiér leží v nemocnici s otravou

Čečenský premiér Anatolij Popov je ve vážném stavu po otravě neznámým jedem obsaženým v nějaké potravině. Zatímco lékaři bojují o jeho život, policie se snaží...

Výběr článků

Načítám