Hlavní obsah

Čečenský premiér leží v nemocnici s otravou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GROZNYJ

Čečenský premiér Anatolij Popov je ve vážném stavu po otravě neznámým jedem obsaženým v nějaké potravině. Zatímco lékaři bojují o jeho život, policie se snaží zjistit, zda jde o útok na Moskvou dosazeného předáka, nebo o běžnou otravu.

Foto: archiv Ski areálu Razula

Ve Velkých Karlovicích přibylo v minulých dnech 15 cm sněhu, vyrazit tak opět mohou i běžkaři.

Článek

Mluvčí ministerstva pro mimořádné situace v Grozném Sergej Kožemjak řekl, že jednou z teorií je, že jed byl vložen do něčeho, co Popov snědl nebo vypil na sobotní oslavě v Gudermesu, pořádané u příležitosti otevření nového plynovodu. Dodal ale, že věc je zatím v šetření. Podezření na záměrnou otravu vyslovil také mluvčí čečenského ministerstva vnitra, který nechce být jmenován. Zatím není jasné, zda onemocněl také někdo jiný, kdo se účastnil sobotní oslavy.

Stav Popova je stabilizovaný a jeho život není ohrožen. Čečenský premiér nebyl převezn na léčení do Moskvy a zůstal v zemi, aby republika nebyla bez svého nejvyššího představitele.

Popov plní funkce prezidenta

Popov (43) byl do funkce jmenován Moskvou, aby mohl lépe kontrolovat finance v této republice, kde byly odhaleny masové finanční defraudace. Dočasně plní i některé úkoly hlavy správy Čečenské republiky, protože skutečný šéf státu Achmad Kadyrov je zaměstnán předvolební kampaní před prezidentskými volbami.

Kadyrov byl několikrát tečem útoku

Kadyrov má reálné šance na vítězství, protože jeho hlavní konkurenti z boje o prezidentské křeslo odstoupili, nebo byli donuceni odstoupit. Sám Kadyrov se už několikrát stal terčem ozbrojeného útoku. Řada činitelů proruské správy v Čečensku i čečenské odbočky ruské policie už byla za čtyři roky války zabita. Kreml považuje nadcházející prezidentské volby v Čečensku za klíčový krok na cestě k míru v této kavkazské republice.

Pokud by se otrava potvrdila jako pokus o vraždu, byla by to velká rána pro Moskvu, která se snaží dokázat, že v této republice bojující o nezávislost "pokračuje úspěšně normalizace situace".

Výběr článků

Načítám