Hlavní obsah

Otec vězně z Guantánama bojuje za svobodu syna v kleci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Do železné klece se na ulici v New Yorku zavřel Terry Hicks, otec australského vězně, kterého Spojené státy zadržují na vojenské základně Guantánamo na Kubě za údajné spojení s afghánským hnutím Tálibán. Hicks chce svým krokem upozornit na nelidskou situaci, v níž se jeho syn ocitl, píše dnes agentura AFP.

Foto: Veronika Nechvátalová
Článek

"Ani se psem bych takhle nezacházel," říká Hicks s odvoláním na uvěznění svého syna na Guantánamu, kde jsou zajatci z Afghánistánu už více než rok a půl zadržováni. "Nutně s Davidem potřebuju mluvit. Největší strach mám o jeho psychiku," dodává.

Hicks chce pro syna alespoň advokáta

V pondělí vystoupil Hicksův otec na tiskové konferenci se svým právníkem Stephenem Kennym a s Michaelem Ratnerem, advokátem Centra pro ústavní práva. Požadovali, aby Hicksovi bylo povoleno setkat se se synem a aby Hicksovi mladšímu byl konečně přidělen právník. Vyjádřili obavy, že vězni nebude poskytnut spravedlivý vojenský soud, jenž mu americký prezident Bush již dříve přislíbil.

Brzy předstoupí před tribunál

27letého Davida Hickse zajali američtí vojáci v Afghánistánu v listopadu 2001, kde údajně bojoval po boku hnutí Tálibán. Na Guantánamu je zadržován spolu s dalšími osobami podezřelými z terorismu či napojení na teroristické sítě, přestože proti němu nebyla vznesena žádná formální žaloba. Američtí oficiální činitelé ale tvrdí, že Hicks bude mezi prvními, kdo by se měli objevit před vojenským soudem.

Na Guantánamu je v současnosti na 680 údajných příslušníků hnutí Tálibán či členů teroristické sítě al-Kajdá pocházejících ze 42 zemí světa. Někteří už na základně přeměněné na věznici strávili 18 měsíců, během nichž žijí ve spartánských podmínkách zahrnujících železné klece a kovové postele, jsou přísně střeženi a pravidelně vyslýcháni. Počet pokusů o sebevraždu hlášených z Guantánama stoupá.

Otec již 1,5 roku bojuje za práva syna

Po několika dnech jednání mezi USA a Austrálií představitelé Washingtonu ve čtvrtek australské vládě přislíbili, že Hicks nedostane trest smrti. Stejný slib daly USA Británii, jejíž dva občané jsou taktéž drženi na Guantánamu a mají předstoupit před tribunál spolu s Hicksem.

Písemnou žádost o povolení setkání s jejich klienty zaslali právníci jednající jménem Hickse a dvou britských vězňů Federálnímu soudu ve Washingtonu již loni v únoru. Právníci trvají na tom, aby jejich klientům byla zaručena stejná práva jako americkému tálibovi Johnu Walkerovi Lindhovi.

David Hicks

Podle údajů australské vlády odjel David Hicks do Pákistánu v listopadu 1999 a připojil se k islámské skupině Lashkar-e-Taiba bojující za kontrolu nad indickou částí Kašmíru.

Poté se přesunul do Afghánistánu, kde podstoupil výcvik u teroristické sítě al-Kajdá.

Připojil se k bojovníkům hnutí Tálibán.

Při americkém zásahu proti teroristům v Afghánistánu byl v listopadu 2001 zatčen a převezen na vojenskou základnu USA Guantánamo na Kubě.

Hicks také požadoval, aby mu byla dovolena alespoň korespondence se synem. Nebyl si totiž jist, zda desítky dopisů, jež rodina Davidovi poslala, mu byly skutečně doručeny. Od syna dostal Terry Hicks zprávu až dopisem doručeným Červeným křížem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám