Hlavní obsah

Prvním dvěma Britům z Guantánama poprava nehrozí

Novinky, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/LONDÝN

Dvojice britských občanů, jmenovaná v první šestici afghánských zajatců, která má být brzy postavena před americké vojenské soudy, nebude odsouzena k trestu smrti. Potvrdil to v Londýně britský ministr spravedlnosti a současně generální prokurátor lord Goldsmith po konzultacích s Američany.

Foto: HZS OLK
Článek

"Bylo mi potvrzeno, že americký žalobce nebude požadovat trest smrti" pro Feroze Abbasiho (23) z Londýna ani pro Moazzama Begga (35) z Birminghamu, a to "ani v případě, že budou shledáni vinnými," uvedl včera Goldsmith po dvoudenním vyjednávání s americkými orgány.

Vězňové, souzení vojenským tribunálem, si budou moci zvolit civilního amerického obhájce a budou mít k dispozici i britského právního poradce. Americká strana údajně slíbila, že porady vězňů s obhájci "výjimečně" nebudou odposlouchávány, vězňové budou seznámeni se všemi kroky obžaloby a brzy jim bude umožněn kontakt s příbuznými a s britskými úřady.

Jedná se stále o vydání do Británie

"Snažíme se dosáhnout, aby jistotu spravedlivého procesu mělo všech devět Britů, zadržovaných v táboře Delta na základně Guantánamo," dodal ministr s tím, že varianta jejich vydání k soudu do Británie je stále ve hře.

USA při protiteroristické operaci v Afghánistánu zadržely celkem 9 Britů ve věku 20 až 35 let.

Američané prý nemohou být spravedliví

"Lord Goldsmith přivezl jen fíkový list," konstatoval Stephen Jakobi ze skupiny Spravedlivé soudy i v zahraničí. Sliby o trestu a obhájcích jsou k ničemu, jestliže samotný soud není spravedlivý." Ani Azmat Begg, otec vězněného Brita, není nadšen.

"Jsem rád, že se věci hýbají, ale skutečnou změnou by byl soud s mým synem tady v Británii," uvedl. Podle něj "není možné", aby byl vojenský soudní tribunál na Guantánamu spravedlivý. "Co můžete čekat od tribunálu poté, co drží člověka rok a půl za mřížemi?"

"Bývá téměř běžné", aby si lidé, odsouzení v jedné zemi, odpykávali trest doma, pokoušel se uklidnit debatu ministr zahraničí Jack Straw.

Výběr článků

Načítám