Hlavní obsah

Orbánova taktika nevyšla, Moskva zařadila Maďarsko k nepřátelským zemím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva oznámila, že zařadila Maďarsko mezi nepřátelské země za jeho podporu protiruských sankcí. Maďarský premiér Viktor Orbán od začátku konfliktu na Ukrajině odmítá poskytování vojenské pomoci Kyjevu a Budapešť poskytuje jen humanitární pomoc.

Foto: Theresa Wey, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Dopsání Maďarska do seznamu tzv. nepřátelských zemí potvrdil ruský velvyslanec v Budapešti Jevgenij Stanislavov. „Maďarsko schvaluje protiruské sankce,“ odůvodnil tento krok ruský diplomat.

Stanislavov ale zároveň dodal, že Budapešť má v otázce války „pragmatický“ názor a „neustupuje tlaku NATO a Evropské unie“. Podle velvyslance je Budapešť do určité míry v této otázce úspěšná, ale to nic nemění na faktu, že Maďarsko podpořilo všechny protiruské sankce navrhované Bruselem.

„Sankce poškozují rusko-maďarské vztahy v politické, kulturní i hospodářské sféře. Maďarská strana však zůstává otevřená ke konstruktivnímu dialogu,“ dodal diplomat.

Seznam tzv. nepřátelských zemí uveřejnila Moskva po zavedení protiruských sankcí a tyto země musí platit za dodávky ruského plynu v rublech.

Rusy čeká další mobilizace. Tomu, že bude dobrovolná, nikdo moc nevěří

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám