Hlavní obsah

Orbán kličkuje kvůli dotacím z evropských fondů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávná slova maďarského premiéra Viktora Orbána (59), který označil ruskou invazi na Ukrajinu za jasnou agresi a podpořil územní celistvost napadené země, mnohé překvapila. Jeho postoje jsou nejednoznačné už od začátku konfliktu; v zahraničí mluví a jedná často jinak než doma.

Foto: Theresa Wey, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Příkladem jsou protiruské sankce, pro které Orbán sice hlasoval, ale v Maďarsku je ostře kritizuje. Označuje je za příčinu enormního nárůstu cen energií i vysoké inflace.

Také jeho ministr zahraničí Péter Szijjártó opakovaně jedná s ruskými představiteli o dodávkách plynu a dostavbě jaderné elektrárny Paks, zatímco agrese Ruska proti sousední zemi nepolevuje.

V dubnu Orbán jasně prohlásil, že Moskva zaútočila na Ukrajinu, a že je tudíž agresor. „V tom jsme v Evropské unii absolutně jednotní,“ uvedl tehdy. Pak ale následovala řada prohlášení i činů, které jeho tvrzení zpochybnily.

Maďarským čerpacím stanicím docházejí pohonné hmoty

Ekonomika

Orbán také odsoudil masakr civilistů v Buči, ale odmítl vojenskou pomoc Ukrajině a neumožnil ani dodávky zbraní z jiných zemí přes maďarské území. Budapešť se soustředila jen na humanitární pomoc – od začátku války překročilo maďarsko-ukrajinskou hranici přes milion osob.

Přidala se i prezidentka

Mezi Bruselem a Budapeští mezitím vrcholí spor ohledně dodržování demokratických standardů v Maďarsku. Mnozí politici volají po tom, aby Evropská komise zablokovala tok peněz do Budapešti z regionálních fondů kvůli nedostatečným maďarským reformám v oblasti právního státu. A právě s tím může podle opozičních maďarských médií souviset změna Orbánovy rétoriky. Premiér se prý snaží zmírnit postoj Bruselu, aby jeho země o unijní prostředky přece jen nepřišla.

Smířlivé gesto směrem k EU vyslala také maďarská prezidentka Katalin Nováková, když v sobotu přicestovala do Kyjeva a ruskou agresi jednoznačně odsoudila.

Někteří voliči Orbánovy strany FIDESZ ale počin šéfky státu zkritizovali. „Paní prezidentko, nepleťte se do zahraniční politiky a raději odevzdávejte dětem nové školky,“ napsal na sociální síti Károly. „Dnes je jasné, že nominace Novákové na hlavu státu byla chyba,“ dodala Éva.

Maďarsko zabránilo oficiálním jednáním NATO s Ukrajinou

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám