Hlavní obsah

Maďarsko zabránilo oficiálním jednáním NATO s Ukrajinou

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se v Bukurešti setká se svými kolegy ze Severoatlantické aliance pouze na neformální večeři. Jeho účasti na oficiálním jednání zabránilo Maďarsko a Turecko.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Článek

Ministři zahraničí NATO se ovšem během úterního setkání zavázali pokračovat v další podpoře Ukrajiny. USA se chystají Ukrajině poslat 53 milionů dolarů (1,2 miliardy korun) na opravu energetické infrastruktury.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó uvedl, že s účastí Kuleby na oficiálním jednání ministrů zahraničí NATO nesouhlasil proto, že Kyjev dlouhodobě omezuje práva maďarské menšiny žijící v Zakarpatsku.

„Nesouhlasíme s jednáním NATO–Ukrajina, dokud Maďaři v Zakarpatsku nezískají zpět svá práva, na která mají nárok,“ nechal se slyšet Szijjártó.

Vyjádřil naději, že válka na Ukrajině brzy skončí. „Když válka skončí, bude příležitost zmíněné otázky opětovně projednat,“ dodal Szijjártó.

Litva: NATO by mělo Ukrajině poslat moderní tanky

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis navrhl, aby NATO poslalo Ukrajině do ledna příštího roku moderní tanky. Vojenští experti podle něj předpokládají, že by díky tomu mohla mít ukrajinská armáda nad ruskými okupanty převahu.

„Mluvil jsem s řadou vojenských expertů a řekli mi, že pokud bychom do zimy Ukrajině poskytli tanky, řekněme do ledna, mohlo by to být významné,“ řekl Landsbergis podle Reuters v úterý novinářům na setkání ministrů zahraničí NATO v Bukurešti.

NATO by mělo Ukrajině poslat moderní tanky, aby měla v zimě převahu, říká šéf litevské diplomacie

Válka na Ukrajině

Další závěry setkání ministrů NATO v Bukurešti

Ministři zahraničí členských států NATO se na úterním setkání v rumunské Bukurešti shodli na podpoře Ukrajiny při obnově energetické infrastruktury.

Tu v posledních týdnech a měsících značně poškodilo ruské ostřelování – podle ukrajinských úřadů je narušena až celá její polovina.

Spojené státy se zavázaly poslat Ukrajině 53 milionů dolarů (1,2 miliardy korun) na nákup vybavení pro energetickou síť.

Na úterním setkání v Bukurešti podle Reuters ministři potvrdili rozhodnutí aliančního summitu z roku 2008, podle nějž by se časem mohla Ukrajina stát členem NATO.

Tehdy ovšem nebyl stanoven přesný termín a ani na úterní schůzce nebylo navrženo konkrétní datum vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance.

Reklama

Výběr článků

Načítám