Hlavní obsah

ON-LINE: Přibylo 658 nově nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V úterý bylo v Česku odhaleno 658 nových případů nákazy koronavirem. K očkování proti covidu-19 se mohou v Česku od středy hlásit všichni lidé od 30 let. Vedení ministerstva zdravotnictví po rezignaci Petra Arenbergera ve středu opět přebere Adam Vojtěch (za ANO), který z funkce odešel loni. V USA už je plně očkovaná polovina dospělé populace. Dění okolo pandemie sledujeme i ve středu on-line.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Očkování ve velkokapacitním očkovacím centru v hale O2 Universum v Praze (ilustrační foto)

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

19:13 - Británie za středu eviduje více než tři tisíce nakažených za den. Takto vysoké číslo tamní zdravotní úřady zaznamenaly naposledy před více jak měsícem. Na vině je podle všeho rychlé šíření indické varianty viru.

17:25Francie chce zavést povinnou karanténu pro všechny cestující z Británie. Důvodem jsou obavy z šíření vysoce nakažlivé mutace koronaviru, která se poprvé objevila v Indii. Záměr dnes oznámil mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal, datum začátku platnosti opatření a délku karantény vláda podle něj oznámí "v řádu hodin". Informovala o tom agentura AFP.

10:43 - Na Slovensku zaznamenali 190 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s ním 11 úmrtí. V nemocnicích je 469 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 54 na JIP a 63 na plicní ventilaci. Od počátku pandemie bylo 389 176 pozitivně testovaných a zemřelo jich 12 312. První dávkou bylo očkováno 1 636 436 a druhou 774 928 osob.

9:34 - V Maďarsku zaznamenali 213 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s ním zemřelo 41 lidí. V nemocnicích je 1373 pacientů s covidem, z nichž je 148 napojeno na umělou plicní ventilaci. Od začátku pandemie bylo 802 723 pozitivně testovaných a zemřelo jich 29 622. V desetimilionové zemi už bylo očkováno 5 040 222 osob, z nichž druhou dávku dostalo 3 196 604.

8:54 - V nemocnicích je s covidem aktuálně 741 pacientů, 133 jich je ve vážném stavu. O den dříve bylo hospitalizováno 846 lidí, z toho 148 ve vážném stavu.

8:53 - Zpomalování šíření nákazy ukazuje i pokles tzv. reprodukčního čísla, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný. Ke středě kleslo reprodukční číslo z úterních 0,73 na 0,71. Na přelomu dubna a května se číslo pohybovalo kolem 0,89.

8:52 - Od loňského 1. března, kdy byli v Česku zaznamenáni první nakažení koronavirem, testy potvrdily covid-19 u téměř 1,66 milionu lidí. Za celou dobu epidemie zemřelo k úterku 30 054 lidí s covidem-19. Podobně jako počty nakažených v posledních týdnech výrazně klesly i denní počty úmrtí. Ještě na začátku května se pohybovaly až kolem 40, zatímco v uplynulém týdnu už nepřesáhl počet zemřelých za den dvacítku.

7:48 - Za úterý bylo v Česku odhaleno 658 nových případů nákazy koronavirem. V pondělí jich bylo 695, v úterý minulého týdne 1198.

6:55 - V Indii se potvrdil koronavirus od začátku pandemie již u více než 27 milionů lidí. Za poslední den tam úřady zaznamenaly téměř 209 000 nových případů, v souvislosti s covidem-19 tam za stejný čas zemřelo dalších 4157 osob.

6:05 - V Německu se za posledních sedm dní objevilo v průměru méně než 50 nakažených koronavirem na 100 000 obyvatel. Pod tuto hranici údaj klesl poprvé od loňského října.

V úterý se v 83milionovém Německu infikovalo koronavirem 2626 lidí. Ještě před týdnem to bylo 11 040. Nové nižší počty lze podle DPA částečně přičíst pondělnímu státnímu svátku. Kleslo rovněž reprodukční číslo z úterních 0,84 na 0,78. V úterý zemřelo dalších 270 nakažených. Celkový počet zemřelých od začátku pandemie v Německu se vyšplhal na 87 726 osob.

6:00 - Polovina dospělých Američanů je už plně očkovaná proti covidu-19, uvedla administrativa amerického prezidenta Joea Bidena.

Foto: Octavio Jones, Reuters

Na některých místech Floridy probíhá přednostní očkování seniorů na předem určených parkovištích

5:55 - Devatenácti zemím hrozí, že kvůli nárůstu počtu nakažených jim začne docházet kyslík. Jsou mezi nimi Indie, Írán, JAR a Nepál, uvedlo Byro investigativní žurnalistiky. Ohrožené jsou tím také Pákistán, Filipíny, Malajsie, dále Kostarika a Ekvádor. Odběr kyslíku v nich stoupl od března o 20 procent. Riziko prohlubuje skutečnost, že je očkovaná nanejvýš pětina populace. V Laosu, Nigérii, Etiopii, Malawi a Zimbabwe je zase problém se špatnou distribuční sítí. Nedostatek kyslíku se v těchto zemích objevoval už před pandemií.

5:52 - Barcelonská bazilika La Sagrada Família (Svatá rodina) se o víkendu po více než půlroční koronavirové pauze otevře pro veřejnost. První návštěvníci se dovnitř dostanou 29. května a provozovatel památky doufá, že nedokončená stavba Antoniho Gaudího pomůže oživit turistický ruch. Plány dokončení stavby v roce 2026 však pandemie překazila a stavební práce mohou trvat další desítky let.

„Měli jsme cíl dokončit práce do roku 2026. To ale bohužel nebude možné. Může to být v roce 2030, 2035, 2040. Kdybych řekl přesný termín, tak bych lhal,” řekl šéf památky Xavier Martínez.

Na Slovensku začnou od června očkovat Sputnikem

Koronavirus

5:47 - Slovenská vláda bude dopoledne jednat, zda bude k očkování proti  covidu-19 používat i ruskou vakcínu Sputnik V. Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský dříve v tomto týdnu řekl, že příslušné povolení podepíše, pokud takový krok podpoří většina členů kabinetu.

Prvních 200 tisíc dávek Sputniku V, který dosud nezaregistrovala Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), převzalo pětimilionové Slovensko už na začátku března. Slovenský Štátný ústav pro kontrolu léčiv (ŠÚKL) s odvoláním na nedostatek informací od ruského výrobce stanovisko ke zmíněné vakcíně nevydal. Moskva kritizovala Bratislavu, že Sputnik V nechala testovat v neakreditované laboratoři. Slovensko pak požádalo o posouzení Sputniku V Maďarsko, které tuto očkovací látku používá od února jako první členská země EU.

5:45 - K očkování proti covidu-19 se může od středy jen na základě věku hlásit více než sedm milionů Čechů. O půlnoci byla oficiálně spuštěna registrace i pro lidi ve věku 30 až 34 let, kterých je přes 722 tisíc.

Alespoň jednu dávku vakcíny už dostalo asi 66 tisíc z nich, přednostně se totiž mohli nechat naočkovat zdravotníci, učitelé a další vybraná povolání nebo chronicky nemocní. Od 1. června by se už mohli začít hlásit lidé nad 16 let, tedy všichni, pro které jsou vakcíny v současné době schválené.

Zeman jmenuje Vojtěcha ministrem, ceremoniál nebude

Domácí

5:30 - Prezident Miloš Zeman ve středu jmenuje ministrem zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Oproti zvyklosti jmenování nedoprovodí slavnostní ceremonie, staronový ministr si pouze od prezidenta převezme podepsaný jmenovací dekret. Premiér Andrej Babiš (ANO) ho poté uvede do ministerské funkce. Zeman by měl zároveň přijmout rezignaci dosavadního ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám