Hlavní obsah

Za neděli přibylo 2373 nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V neděli v Česku přibylo 2373 potvrzených případů nákazy koronavirem, zhruba o tisíc méně než před týdnem. Index PES zůstává na hodnotě 68 bodů. Od pondělí se v zemi mírně uvolnily restrikce, lidé mohou sportovat po celém okrese, kde žijí. Zákaz cestování mezi okresy ale trvá. Dění okolo pandemie sledujeme on-line.

Článek

Končíme on-line zpravodajství.

20:20 -  Rakouská vláda nepřikročí k dříve ohlášenému uvolňování koronavirových restrikcí, přes zhoršující se epidemickou situaci však opatření nehodlá ani zpřísňovat. S odvoláním na kancléře Sebastiana Kurze o tom dnes informovala agentura APA.

10:18 -Na Slovensku zaznamenali za den 401 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, přičemž zemřelo dalších 60 nakažených. V nemocnicích leží 3395 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 326 na JIP a 377 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 349 270 lidí, z nichž zemřelo 9104. První dávkou bylo očkováno 518 694 a druhou 237 873 osob.

9:35 - V Maďarsku zaznamenali 9046 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo dalších 189 nakažených. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testováno 580 642 lidí, z nichž zemřelo 18 451. V desetimilionové zemi už bylo očkováno 1 589 612 osob, z nichž 479 389 dostalo i druhou dávku.

8:30 - Chaos a následné značné rozdíly v ceně i kvalitě provázely státní nákupy ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu na začátku epidemie nemoci covid-19. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jejíž výsledky úřad zveřejnil.

Stát kupoval respirátory i za 777 Kč za kus, zjistila kontrola

Domácí

8:11 - V nemocnicích se léčí 8007 pacientů s covidem, 1910 jich je ve vážném stavu.

8:06 - Index PES zůstává na hodnotě 68 bodů. To odpovídá čtvrtému stupni opatření. Index odráží vývoj některých klíčových epidemických dat, při úpravě opatření se jím ale vláda už delší dobu neřídí. 

7:55 - Na Ukrajině v neděli přibylo 7893 potvrzených případů nákazy SARS-CoV-2.  Počet aktuálně nemocných stoupl o 4743 na 263 316. Země čelí nárůstu nových případů a postupně se v jednotlivých oblastech zavádějí restrikce. Na Ukrajině se celkem nakazilo 1,55 milionu lidí, z nichž 30 098 zemřelo. Počet obětí za den stoupl o 157.

7:47 - Za neděli přibylo v Česku 2373 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to zhruba o tisíc méně než předchozí neděli (3328). Víkendová čísla ale bývají obecně nižší. 

7:00 - Německo během uplynulé neděle zachytilo 7709 nových případů koronavirové infekce. Zemřelo padesát nakažených, informoval o tom Institut Roberta Kocha (RKI). Obě čísla jsou vyšší než před týdnem, kdy bylo 6604 nových nákaz a 47 zemřelých. V Německu se v poslední době epidemická situace zhoršuje, což potvrzuje i počet nově hlášených případů nákazy na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní - činí 107,3, což je o něco více než předchozí den (103,9). Reprodukční číslo zůstalo v neděli večer na úrovni 1,22. Dosud testy v Německu potvrdily 2 667 225 případů nákazy, přičemž 74 714 infikovaných zemřelo.

6:20 - V České republice mohou lidé ode dneška sportovat a vyrážet do přírody v celém svém domovském okrese, dosud mohli pouze na území obce. Omezení pohybu mezi okresy, které je nařízeno od začátku března, ale dál zůstává v platnosti, i když původně mělo trvat jen tři týdny. Stále platí i další opatření, které vláda nařídila kvůli boji s covidem-19, zavřené zůstávají školky a školy a většina obchodů a služeb.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) epidemická situace vyžaduje prodloužení opatření navázaných na nouzový stav za 28. březen, zřejmě i přes Velikonoce, tedy do 5. dubna včetně.

Vláda v pondělí projedná žádost o prodloužení nouzového stavu.

6:16 - Pokud zakáže EU vývoz vakcíny AstraZeneca vyrobené v jejích zemích do Británie, může to zdržet britský očkovací plán o dva měsíce, uvedl list The Guardian. Hrozba zákazu vývozu z unijních zemí do Spojeného království vzrostla poté, co USA odmítly dávky vyrobené na svém území uvolnit pro EU a nechají je vyvézt jen do sousedních zemí. V USA není vakcína od AstraZeneky schválená. EU v neděli odmítla britskou žádost o dodávku složek vakcíny vyrobených v Nizozemsku v továrně Halix. Produkty z ní přitom zatím nejsou schválené pro použití v EU.

USA poskytnou AstraZeneku jen sousedům, EU má smůlu

Amerika

6:11 - Maďarsko schválilo pro nouzové použití vakcínu od čínské společnosti CanSino Biologics (CanSinoBIO). Jde už o druhou čínskou očkovací látku proti covidu-19 povolenou v Maďarsku. Maďarský národní ústav pro léčiva a výživu schválil vakcínu s obchodním názvem Convidecia na základě předběžných výsledků třetí fáze testování. Maďarsko začalo jako první v Evropské unii očkovat vakcínami čínské firmy Sinopharm a ruskou látkou Sputnik V. Nouzové použití ani jednoho z těchto přípravků dosud neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Maďaři kromě toho očkují vakcínami schválenými EMA od Pfizeru/BioNTechu, Moderny a AstraZeneky.

Jednodávková vakcína CanSino byla dosud schválena v Číně, Pákistánu a Mexiku.

V desetimilionovém Maďarsku se epidemická situace zhoršuje navzdory poměrně rychlému očkování, kdy vakcínu dostalo přes 1,5 milionu lidí. V pátek země evidovala 10 759 nových případů koronavirové nákazy a 213 dalších úmrtí, což jsou rekordní čísla.

6:06 - Tchaj-wan zahájil v pondělí očkování vakcínou od firmy AstraZeneca, přes Světovou zdravotnickou organizaci dostal 120 000 dávek.

6:01 - Důvěra Evropanů ve vakcínu britsko-švédské firmy AstraZeneca po nepotvrzených zprávách o spojitosti mezi očkováním a ojedinělými případy tvorby krevních sraženin oslabila. Ukázal to průzkum, který zveřejnila společnost YouGov. Výrazné oslabení důvěry zaznamenala ve Španělsku, Německu, Francii či Itálii, kde ji lidé považují spíše za rizikovou než bezpečnou.

Očkování AstraZenekou může pokračovat. Sraženiny s ní nesouvisí, uvedla EMA

Koronavirus

Společnost YouGov už ke konci února zjistila, že Evropané jsou vůči očkovací látce AstraZeneca nedůvěřivější než vůči vakcínám od společností Pfizer Inc /BioNTech a Moderna, zřejmě kvůli nejasné účinnosti u seniorů a několikrát měněným údajům o účinnosti. Obavy z krevních sraženin pak ještě více negativně ovlivnily vnímání bezpečnosti vakcíny ze strany veřejnosti.

Třináct zemí EU v uplynulých dvou týdnech pozastavilo kvůli trombózám a emboliím podávání vakcíny. Mnohé z těchto států ale obnovily očkování AstraZenekou v pátek poté, co Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) uvedla, že vakcína je bezpečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám