Hlavní obsah

ON-LINE: Německo prodlouží karanténu do 7. března

• Aktualizováno

Za úterý v Česku přibylo více než 10 tisíc nakažených koronavirem. Rizikové skóre PES zůstává dál na hodnotě 71 bodů. Už skoro měsíc v kuse tak odpovídá čtvrtému stupni opatření, zatímco platí přísnější pětka. Německo bude jednat ve středu o prodloužení karantény. V USA klesá počet obětí koronavirové nákazy.

Foto: Pool, Reuters

Ilustrační foto

Článek

19:53 - Německo prodlouží karanténu do 7. března. Dohodla se na tom německá kancléřka Angela Merkelová se spolkovými zeměmi. O otevření škol mohou již nyní rozhodnout spolkové země.

16:20 - Slovensko zavede povinnou karanténu s následným testem na koronavirus pro lidi, kteří od 15. února přijedou do země ze zahraničí. Lidé každodenně dojíždějící za prací mají mít výjimku a postačí jim test, který nebude starší sedmi dnů. Země zároveň na hraničních přechodech zahájí kontroly. Novinářům to ve středu řekl ministr zdravotnictví Marek Krajčí, opatření zdůvodnil výskytem nakažlivějších mutací koronaviru v zemích Evropské unie.

15:51 - Britové se budou muset nechat znovu píchnout dávku vakcíny už na podzim. Při sněmovních interpelacích to řekl premiér Boris Johnson. „Myslím, že si budeme muset zvyknout na to, že se naočkujeme a pak přeočkujeme na podzim, až se střetneme s novými variantami,” uvedl.

15:36 - Takzvaná britská mutace koronaviru je v Dánsku na vzestupu, představuje už více než čtvrtinu všech nově zjištěných případů. V prvním únorovém týdnu nakažlivější varianta koronaviru, označovaná jako B117, představovala v Dánsku už 27 procent nově odhalených případů. O týden dříve to bylo jen 20 procent, vyplývá z předběžných informací dánského zdravotního institutu SSI.

14:19 - Rusko zatím naočkovalo proti covidu-19 kolem 2,2 milionu lidí, přičemž obě potřebné dávky vakcíny Sputnik V dostalo 1,7 milionu osob. V zemi s přibližně 146 miliony obyvatel se koronavirem od začátku pandemie nakazily více než čtyři miliony lidí.

12:51 - Britský následovník trůnu princ Charles a jeho manželka Camilla už jsou naočkováni proti koronaviru. Informoval o tom Clarence House - jejich oficiální sídlo.

Foto: Fred Thornhill , Reuters

Princ Charles s manželkou Camillou

11:32 - Sedmašedesát procent členů odborů chicagských učitelů schválilo bezpečnostní plán, který umožní postupně obnovit prezenční výuku v oblasti s více než 340 tisíci žáky a studenty. Učitelé se původně nechtěli do škol vrátit z obav z nákazy koronavirem, ačkoli místní úřady tvrdily, že výuka bude bezpečná.

11:23 - Nakažlivější, britská mutace koronaviru je ve Francii stále častější, ale nešíří se tak rychle, jak se odborníci původně obávali. Je nevyhnutelné, že britská mutace bude ve Francii většinová, a dojde k tomu pravděpodobně v první polovině března, řekl Bruno Lina, virolog a člen vědeckého poradního týmu vlády. Lina přirovnal karanténu k jaderné bombě.

11:19 - Sedmašedesát procent členů odborů chicagských učitelů schválilo bezpečnostní plán, který umožní postupně obnovit prezenční výuku v oblasti s více než 340 tisíci žáky a studenty. Učitelé se původně bránili návratu do škol z obav z nákazy koronavirem, ačkoli místní úřady tvrdily, že výuka bude bezpečná. Chicago s okolím je třetí největší školní distrikt v USA; má 513 škol, které jsou zavřené od loňského jara, a děti se učí na dálku.

10:20 - Na Slovensku zaznamenali 3179 nových potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a země hlásí v souvislosti s infekcí 120 úmrtí. V nemocnicích je 3509 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 284 na JIP a 321 na plicní ventilaci. Od počátku pandemie bylo 268 986 lidí pozitivně testovaných a  zemřelo 5502 lidí.

Z Tel Avivu hlásí „zázračný lék“ na covid

Zahraniční

9:55 - Na Ukrajině přibylo za 24 hodin 3409 nově potvrzených případů nákazy SARS-CoV-2, počet aktuálně nakažených ale klesl o 4522 na 136 745, což ukazuje ústup pandemie v zemi. Na Ukrajině se celkem nakazilo 1,253 milionu lidí, z nichž 23 934 zemřelo. Za den stoupl počet obětí o 163.

9:35 - V Maďarsku zaznamenali 1279 nových potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s ním zemřelo 98 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 380 013 lidí a zemřelo 13 347 lidí.

8:02 - V úterý přibylo v Česku poprvé od poloviny ledna více než 10 000 nakažených covidem. Laboratoře odhalily 10 165 případů, o tisíc víc než před týdnem.

V nemocnicích je 5921 infikovaných, více než tisíc jich je ve vážném stavu.

7:41  - V Německu podle Institutu Roberta Kocha (RKI) přibylo za 24 hodin 8072 nově potvrzených případů nákazy SARS-CoV-2. V tomto čísle je však zahrnuto i 600 dodatečně nahlášených ze Severního Porýní-Vestfálska. Za den zemřelo dalších 813 nakažených. Před týdnem RKI evidoval 9705 nově nakažených a 975 nových obětí. Počty v posledních týdnech klesají. Počet nově nakažených na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní je dnes podle RKI na hodnotě 68. Dosavadní maximum 197,6 pochází z 22. prosince.

7:17 - Rizikové skóre PES dál zůstává na 71 bodech. Proti úterý klesla všechna čtyři sledovaná kritéria epidemie. Reprodukční číslo se snížilo na 1,02.

PES štěká čtvrtý stupeň už skoro měsíc. Zbytečně

Koronavirus

6:12 - Miliony lidí v Japonsku nedostanou očkování od Pfizeru, protože v zemi nejsou jehly, které by umožnily nabrat z ampulky šestou dávku u dna. I v ČR je povoleno odebírat z ampulky šestou dávku, i když je obsah učen pro pět osob.

6:10 - Německá kancléřka Angela Merkelová bude dnes jednat s premiéry spolkových zemí o karanténě, která v zemi platí zatím do 14. února. Uvolnění stávajících pravidel podle médií nelze očekávat, Merkelová je proti kvůli obavám z mutací koronaviru. Na většině území Německa přitom klesá počet nových případů nákazy. V úterý hlásily úřady 3379 nově nakažených, což je několikanásobně méně než v Česku. S klesajícím počtem nově nakažených roste tlak na uvolňování karantény.

Britská mutace: Co o ní všechno víme a čím je tak nebezpečná

Koronavirus

6:03 - V USA odhalily testy, jichž se za 24 hodin provedlo 1,6 milionu, dalších 93 000 nakažených. Zemřelo 2795 infikovaných. Počet obětí klesá ve všech amerických státech.

5:57 - Nejstarší obyvatelka Evropy, francouzská řádová sestra André, která v lednu prodělala covid-19, tento týden oslaví 117. narozeniny. Sestra André, vlastním jménem Lucile Randonová, strávila měsíc v karanténě ve svém pokoji v domově s pečovatelskou službou v Toulonu. Největší strach měla o ostatní obyvatelky. Covidem se nakazila přímo v pečovatelském domě stejně jako dalších 80 z 88 obyvatel. Deset jich nemoc nepřežilo.

„Ne, nebála jsem se, protože se nebojím smrti... Jsem tu s vámi ráda, ale přála bych si být někde jinde se svým starším bratrem, dědečkem a babičkou," řekla stanici BFM TV sestra André, která je slepá.

Lucile Randonová se narodila 11. února 1904, což z ní činí druhou nejstarší osobu na světě – za o necelý rok starší Japonkou. Jeptiškou je od roku 1944.

5:52 - Na Novém Zélandu schválili k použití vakcínu od Pfizeru/BioNTechu. Jako první ji dostanou lidé v karanténě, osoby v první linii, zaměstnanci aerolinek. Institut Lowy označil Nový Zéland za nejlepší ve zvládání pandemie covidu-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám