Hlavní obsah

Odklon Arménie od Ruska eskaluje. Země pořádá manévry s USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arménská a americká armáda podniknou už brzy společné vojenské cvičení. Manévry s názvem „Eagle Partner 2023“ se uskuteční od 11. do 20. září, oznámilo ve středu arménské ministerstvo obrany. Jerevan nedávno vyčetl Moskvě, že nedokáže dostát bezpečnostním závazkům vůči němu a že region jižního Kavkazu postupně opouští.

Foto: Profimedia.cz

Arménský premiér Nikola Pašinjan s vojáky. Archivní snímek

Článek

Deklarovaným cílem společného vojenského cvičení Arménie a Spojených států je příprava na účast v mezinárodních mírových misích, napsala agentura Reuters s tím, že nejnovější vývoj pravděpodobně Kreml ještě více popudí.

Stupňující se rozkol mezi Moskvou a Jerevanem je patrný na mnoha frontách. Ve středu například v Bělorusku končí společné vojenské cvičení takzvané Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO). Arménie, která je spolu s Ruskem, Běloruskem, Kazachstánem, Kyrgyzstánem a Tádžikistánem stále členem tohoto uskupení, tam ale své vojáky nevyslala. Objevují se spekulace, že Jerevan by mohl organizaci opustit úplně.

Arménie zároveň poprvé od loňského zahájení ruské invaze na Ukrajinu poslala Kyjevu humanitární pomoc, upozornila v úterý Američany financovaná stanice Radio Azatutjun s tím, že oficiální vyslání pomoci oznámí Jerevan v nejbližší budoucnosti.

Arménský premiér Nikola Pašinjan v rozhovoru s italským listem La Repubblica minulý týden řekl, že spoléhat výhradně na Rusko jako záruku bezpečnosti jeho země byla chyba. Moskvě vyčetl, že nezajistila bezpečnost Arménie, která podle něj čelí agresi ze strany sousedního Ázerbájdžánu kvůli sporu o Náhorní Karabach. Válka na Ukrajině podle něj Rusku odčerpává prostředky pro angažmá na jižním Kavkazu, odkud postupně odchází.

„S těmito tezemi pana premiéra (Pašinjana) nemůžeme souhlasit. Rusko je naprosto nedílnou součástí tohoto regionu, takže nemůže nikam odejít. Rusko z Arménie odcházet nemůže,“ reagoval poté mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s tím, že Moskva bude i nadále hrát roli garanta bezpečnosti a stability v oblasti jižního Kavkazu, zejména pak v Náhorním Karabachu.

Jerevan má s Moskvou podepsanou bezpečnostní smlouvu. V Arménii se rovněž nachází ruská vojenská základna. Šestitýdenní válku mezi Jerevanem a Baku ukončilo příměří zprostředkované Ruskem. Ázerbájdžán dobyl zpět okresy sousedící se spornou enklávou i část samotného Karabachu. Zbývající úzký koridor pojící Karabach a Arménii podle tamních médií fakticky ovládá Ázerbájdžán.

Arménie do NATO? Jerevan si stěžuje na Rusko, Moskva zuří

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám