Hlavní obsah

Arménie do NATO? Jerevan si stěžuje na Rusko, Moskva zuří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Evropského rozvojového výboru NATO, Rakušan Günther Fehlinger, v pondělí reagoval na zprávy ohledně „etnických čistek Arménů ze strany Ázerbájdžánců“. Na sociální síti X napsal, že klid v regionu může zajistit pouze společná přítomnost Arménie a Ázerbájdžánu v NATO a „vykopnutí Ruska z jižního Kavkazu“.

Foto: Profimedia.cz

Nikol Pašinjan

Článek

Také arménský premiér Nikol Pašinjan o víkendu uvedl, že spoléhat se dlouhodobě v otázkách bezpečnosti jen na Moskvu byla strategická chyba. Kreml je s Pašinjanovými výroky „hrubě nespokojen“.

„Pouze společné členství Arménie a Ázerbájdžánu v NATO a vykopnutí Ruska z jižního Kavkazu může zajistit mír na Kavkaze,“ napsal Fehlinger v reakci na článek v listu The New York Times o hrozbě etnických čistek v oblasti.

V dalším z příspěvků pak uvedl, že americký prezident Joe Biden členství Jerevanu v NATO podpoří. Později nicméně poznamenal, že nereprezentuje Alianci, a sám za sebe by v NATO rád viděl Arménii, Gruzii i Ázerbájdžán.

Pašinjan: Spoléhat se jen na Moskvu byla chyba

Arménský premiér Nikol Pašinjan o víkendu v rozhovoru pro italský list La Repubblica prohlásil, že politika jeho země spoléhající se při zajišťování své bezpečnosti výhradně na Rusko byla chybou, protože Moskva nebyla schopna dodržet své cíle a v současné době snižuje svou roli v Arménii.

Pašinjan obvinil Rusko, že nedokázalo zaručit bezpečnost Arménie tváří v tvář agresi ze strany Ázerbájdžánu. Řekl také, že Moskva, která má s Arménií obranný pakt a v regionu má vojenskou základnu, nepovažuje jeho zemi za dostatečně proruskou, a vyjádřil přesvědčení, že Rusko je na pokraji odchodu z širšího regionu jižního Kavkazu.

„Chceme udělat vše pro dosažení míru, ale Ázerbájdžán v Náhorním Karbachu provádí etnické čistky,“ prohlásil Pašinjan s tím, že arménské obyvatelstvo sporného regionu zažívá bezprecedentní humanitární katastrofu kvůli blokádě Lačinského koridoru ázerbájdžánskými jednotkami. Jde o jedinou spojnici s Arménií, jejíž životaschopnost mají garantovat ruští vojáci, upřesnil.

Bezpečnost Arménie je zcela vázána na Rusko, a to včetně dodávek zbraní a munice. Dnes však Rusko samo zbraně potřebuje (kvůli válce na Ukrajině) a v této situaci je pochopitelné, že Ruská federace, i kdyby chtěla, nemůže uspokojit bezpečnostní potřeby Arménie, řekl arménský premiér.

„Tento příklad by nám měl ukázat, že závislost na jednom bezpečnostním partnerovi je strategickou chybou,“ uzavřel Pašinjan.

Chtějí nás vytěsnit z jižního Kavkazu, tvrdí Rusko

Moskva je s výroky arménského premiéra „hrubě nespokojena“, uvádí ruská agentura TASS s odvoláním na diplomatický zdroj. „Jsou nepřijatelné svým tónem i obsahem,“ soudí ruské ministerstvo zahraničí s tím, že se Jerevan pouze pokouší zbavit odpovědnosti za vlastní přehmaty a chyby.

„Ve skutečnosti jde o pokusy Západu uměle vytěsnit Rusko z jižního Kavkazu a Jerevan má k tomu posloužit jako prostředek. Rusko jako nejbližší soused a přítel Arménie nemá v plánu region opustit,“ prohlásil ruský diplomatický zdroj.

Arménie je ochotná uznat Karabach za součást Ázerbájdžánu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám