Hlavní obsah

Nový Zéland prodlouží výcvikovou misi pro Ukrajince v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Zéland v pondělí oznámil prodloužení mise svých vojáků provádějících výcvik Ukrajinců v Británii v rámci Operace Interflex.

Foto: Profimedia.cz

Trénink Ukrajinců ve Velké Británii

Článek

Současných 120 členů pěchoty nahradí v lednu příštího roku přes šest desítek dalších. Vymění se také desítky členů podpůrného personálu, jejich mise potrvá až do konce příštího července.

Sto dvacet členů pěchoty cvičících až 800 Ukrajinců v rámci Operace Interflex se má v prosinci vrátit. V lednu je ale nahradí další, asi o polovinu menší mise, uvedla v pondělí armáda Nového Zélandu.

Stávající turnus vystřídá v lednu 66 vojáků společně s nejméně 12 členy rozvědky, osmi členy podpůrného personálu a dalšími členy zajišťujícími logistiku. Turnus styčných důstojníků se také prodlouží až do půlky příštího roku.

„V současnosti je v Británii a Evropě nasazeno 135 členů novozélandské armády na podporu ukrajinské sebeobrany,“ napsala armáda v prohlášení na svých webových stránkách.

„Provádějí základní pěchotní bojový výcvik trvající pět týdnů zacílený na zvýšení schopností na přežití,“ píše o vojácích rozdělených do dvou výcvikových týmů armáda.

Tréninkové skupiny nyní dokončují druhou výcvikovou rotaci. Na Ukrajinu se už vrátilo více než 320 ukrajinských rekrutů. Další podobně velká skupina nyní prochází tímto výcvikem.

Vojáci z Nového Zélandu budou cvičit Ukrajince pro první linii

Zahraniční

V jeho rámci ukrajinští vojáci zocelují své dovednosti v taktických cvičeních, na střelnici či v ostré střelbě v terénu. Učí se také zacházet se zbraněmi, první pomoc či techniky útočných a obranných operací.

Už v květnu podle agentury Reuters dokončilo výcvikovou misi v Británii 30 vojáků armády Nového Zélandu.

V srpnu novozélandská vláda avizovala vyslání dalších 120 členů pěchoty na výcvik až osmi stovek ukrajinských vojáků. Kromě výcviku ostrovní země Ukrajinu nadále podporuje i finančně, pomoc přesáhla výši v přepočtu 900 milionů korun.

Unijní ministři zahraničí potvrdí spuštění výcvikové mise pro Ukrajince

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám