Hlavní obsah

„Nikdy více Rusko“. Tuto větu už nechci slyšet, říká saský premiér Kretschmer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saský premiér Michael Kretschmer nechce, aby si Německo navždy uzavíralo cestu k ruskému plynu. Od spolkové vlády očekává, že se bude více zasazovat o diplomatické řešení konfliktu na Ukrajině.

Foto: Woitas Jan, ČTK

Saský premiér Michael Kretschmer

Článek

Kretschmer, který je také místopředsedou opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU), se v tomto smyslu vyjádřil v rozhovoru pro německou mediální skupinu Funke.

„Musíme mnohem více spoléhat na diplomacii, abychom válku na Ukrajině ukončili,“ řekl Kretschmer a vyjádřil naději, že kabinet kancléře Olafa Scholze se takovému postupu „otevře“.

„Je nutné o všem znova přemýšlet“

V této souvislosti dodal, že větu „Nikdy více Rusko“ už nechce slyšet. „Je nutné o všem znova přemýšlet: jaderná energie, konec využívání uhlí, domácí zdroje plynu, Nord Stream, obnovitelné energie - existuje hodně možností k hledání kompromisu,“ zdůraznil Kretschmer, podle nějž je nutné dělat vše pro snížení cen energií.

Minulý měsíc saský premiér požadoval, aby se opravil rusko-německý plynovod Nord Stream na dně Baltského moře, který loni výbuchy poničili neznámí pachatelé. Odůvodnil to energetickými potřebami Německa.

Ukrajinský Naftogaz podal v USA žalobu na Rusko kvůli odškodnění za Krym

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám