Hlavní obsah

Opravme plynovod Nord Stream, požaduje saský premiér Kretschmer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saský premiér Michael Kretschmer požaduje opravu rusko-německého plynovodu Nord Stream na dně Baltského moře, který loni výbuchy poničili zatím neznámí pachatelé. Odůvodnil to energetickými potřebami země a dodal, že Německo by nemělo zcela přetrhávat kontakty s Ruskem.

Foto: Woitas Jan, ČTK

Saský ministerský předseda Michael Kretschmer

Článek

„Neexistuje vůbec žádný důvod, proč bychom se do toho neměli pustit, plynovod zajistit a opravit,“ zdůraznil Kretschmer pro internetovou televizi německého deníku Die Welt.

Křesťanský demokrat (CDU) Kretschmer také kritizoval způsob, jak se nyní s Ruskem v Německu zachází. „Jestliže věříme na naše západní hodnoty, o které se tolik zasazujeme, pak musíme věřit tomu, že i lidé v Rusku budou jednou přesvědčeni o tom, že přesně toto (západní hodnoty) chtějí také,“ uvedl.

„Proto bych nenechal zpřetrhat kontakty na (ruskou) občanskou společnost a snažil bych se o udržení nějakého dialogu, abychom měli alternativy pro budoucnost,“ dodal Kretschmer.

Saský premiér zdůraznil, že plynovod zničil výbuch a že to byl zločin. „Myslím, že lidé v Německu se chtějí dozvědět, jaké bylo pozadí tohoto útoku a co o tom všem spolková vláda ví. Stále slyšíme, že CIA varovala, že jiní varovali…,“ dodal Kretschmer.

Narážel na informace některých západních médií, které naznačují, že strůjcem útoku na plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 loni v září byla údajně ukrajinská armáda a že Spojené státy Ukrajinu loni varovaly, aby takovou akci neprováděla. Kyjev jakoukoli spojitost s útoky na plynovody ale rozhodně odmítá.

Poškození Nord Streamu plánoval osobně šéf ukrajinské armády Zalužnyj, píší západní média

Zahraniční
Foto: Mapy.cz

Plynovody Nord Stream a Nord Stream 2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám