Hlavní obsah

Ukrajinský Naftogaz podal v USA žalobu na Rusko kvůli odškodnění za Krym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská státní plynárenská společnost Naftogaz podala ve Spojených státech žalobu na Rusko. Chce získat pět miliard dolarů (108,3 miliardy Kč), které jí byly přiznány v Haagu jako odškodnění za ztracený majetek na Krymu. Firma o tom v pátek informovala na svém webu. Rusko, které v únoru 2022 zahájilo invazi na Ukrajině, se už v roce 2014 zmocnilo Krymu a poloostrov anektovalo, což vyvolalo sankce západních vlád. Kreml v pátek v reakci uvedl, že udělá vše pro ochranu svých práv.

Foto: Konstantin Chernikin, Reuters

Článek

Ukrajinská firma se obrátila na federální soud v distriktu Columbia v americké metropoli. Svůj krok obhajuje tím, že na to má právo, protože Spojené státy patří mezi země, kde má Rusko majetek.

Mezi aktiva společnosti Naftogazu na Krymu patřila společnost Chornomornaftogaz, která se zabývá těžbou plynu z Černého moře. Naftogaz v dubnu uvedl, že arbitrážní soud v Haagu nařídil Rusku zaplatit pět miliard dolarů jako odškodnění za nezákonné vyvlastnění majetku ukrajinské společnosti na Krymu.

„Vzhledem k tomu, že Rusko nezaplatilo dobrovolně společnosti Naftogaz částku stanovenou v rozhodčím nálezu, hodláme využít všech dostupných mechanismů k získání těchto prostředků,“ uvedl generální ředitel společnosti Naftogaz Oleksij Černyšov. Firma na tom podle něj pracuje nejen ve Spojených státech, ale i v dalších zemích.

Rusko se bude snažit ochránit svá práva všemi dostupnými právními prostředky a pečlivě zváží všechny možnosti, uvedl v pátek v reakci na zprávu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Rusko má zaplatit přes 100 miliard za nezákonné vyvlastnění majetku Naftogazu na Krymu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám