Hlavní obsah

Nevyužívejte zdi k propagandě. Peking se zlobí na ambasády v zemi kvůli vyjadřování solidarity s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské úřady vyzvaly zahraniční ambasády a zastoupení mezinárodních organizací v Pekingu, aby nepoužívaly vnější zdi svých budov a vývěsky k „politické propagandě“. Výzvu diplomatickým misím adresovalo ministerstvo zahraničních věcí.

Foto: Profimedia.cz

Kanadské velvyslanectví v Pekingu.

Článek

Podle japonské tiskové agentury Kjódó, která se odvolává na nejmenované diplomatické zdroje v čínské metropoli, jde o zjevnou reakci Pekingu na demonstraci podpory Ukrajině ze strany mnohých zastupitelských úřadů.

Oznámení čínského ministerstva nese datum 10. května. „Nevyužívejte vnější zdi budov k politické propagandě,“ píše se v něm.

Velvyslanectví i mezinárodní organizace jsou podle resortu „povinny dodržovat čínské zákony a předpisy“, byť Peking respektuje diplomatickou imunitu podle Vídeňské úmluvy o diplomatických vztazích. Zastupitelské mise by neměly propagandou „vyvolávat konflikty mezi státy“, argumentuje dále ministerstvo.

Podle Kjódó vyvolala čínská žádost odpor diplomatů z evropských i dalších zemí. Agentura v této souvislosti citovala nejmenovaného zastupitele, který postup Pekingu označil za „obstrukce“, pro které neexistuje žádné rozumné ospravedlnění.

Nikdo ale nevěří, že by některý zastupitelský úřad své vývěsky s výrazy podpory Ukrajině odstranil, píše Kjódó.

Čínský vyjednavač v Evropě

Podle Kjódó už mnoho ambasád v Pekingu vyvěsilo ukrajinské vlajky a zprávy v čínštině a angličtině, jako je #StandWithUkraine, aby demonstrovaly svou solidaritu s Ukrajinou, která od loňského roku čelí ruské invazi. Japonská agentura uvádí, že k zemím, které takto vyjádřily solidaritu s Kyjevem, patří Kanada, Německo či Polsko.

Čína v pondělí vyslala do Evropy svého zvláštního vyslance, aby vyjednával na Ukrajině, v Rusku, Polsku, Francii a Německu a podpořil snahy o mírové urovnání konfliktu na Ukrajině. Někteří kritici ale pochybují, zda může Peking fungovat jako zprostředkovatel vzhledem ke svým úzkým vazbám na Moskvu.

Čínský diplomat navštíví Ukrajinu, EU i Rusko

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám