Hlavní obsah

Ruská invaze na Ukrajinu může začít už při olympiádě, varoval Blinken

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Ministerstvo zahraničí Spojených států vyzvalo americké občany, aby neprodleně opustili Ukrajinu a do země necestovali. Diplomacie argumentuje zvýšenou hrozbou ruského vojenského zásahu a onemocněním covid-19, uvedla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ministerstva. Ruská invaze na Ukrajinu může začít kdykoli, a to i v době konání zimních olympijských her, prohlásil americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Foto: Profimedia.cz

Šéf americké diplomacie Antony Blinken.

Článek

„Necestujte na Ukrajinu kvůli zvýšené hrozbě zásahu ruské armády a covidu-19; lidé na Ukrajině by měli ihned odcestovat,“ vzkázalo svým občanům ve čtvrtek večer ministerstvo zahraničí USA.

K okamžitému odchodu z východoevropské země Američany v rozhovoru se stanicí NBC vyzval i americký prezident Joe Biden.

„Nebavíme se tu o teroristické organizaci. Máme co do činění s jednou z největších armád na světě. Je to velmi odlišná situace a věci se mohou rychle zvrtnout,“ řekl.

Ukrajině vadí ruské námořní manévry, znemožní plavbu obchodních lodí

Evropa

Na dotaz moderátora, jestli existuje scénář, který by ho přiměl k vyslání vojáků na záchranu amerických občanů prchajících ze země, Biden odpověděl: „Neexistuje. To by byla světová válka, kdyby po sobě začali Američané a Rusové střílet.“

„Teď jsme v mnohem jiném světě, než jsme kdy byli,“ pokračoval Biden. Dodal, že doufá, že ruský prezident Vladimir Putin ví, že nesmí vystavit americké občany nebezpečí.

V Kyjevě do dvou dnů, tvrdí zpravodajci

Stanice NBC uvádí, že podle informací amerických zpravodajských služeb by ruská armáda mohla zahájit plnohodnotnou invazi s tanky, které by byly schopny dosáhnout hlavního města Kyjeva, do 48 hodin.

V Polsku přistály americké stíhačky jako posila východního křídla NATO

Zahraniční

Je pravděpodobné, že by se do země Rusové mohli dostat devíti různými cestami –⁠ a podle zprávy tajných služeb by při tom mohlo být zabito nebo zraněno až 50 tisíc civilistů.

Zpráva tvrdí, že Rusko již nasadilo téměř 100 ze 168 praporně-taktických skupin (batallion-tactical groups), z nichž každá disponuje 800 až 900 vojáky, každým dnem přibývají další.

Jako dialog němého s hluchým. Lavrova jednání s britskou ministryní zklamalo

Zahraniční

Spojené státy už na konci ledna nařídily rodinám zaměstnanců amerického velvyslanectví na Ukrajině, aby zemi kvůli hrozící ruské invazi opustily. Své pracovníky z velvyslanectví stáhla i Kanada a Británie. Česko pokyn k evakuaci personálu zastupitelských úřadů na Ukrajině zatím nevydalo. Ministr zahraničí Jan Lipavský však Čechy vyzval, aby do oblastí na východě a severu Ukrajiny hraničících s Ruskem necestovali.

KOMENTÁŘ: Stín Mnichova nad Ukrajinou a plyn - Alex Švamberk

Komentáře

Západní země už několik týdnů upozorňují na možnou invazi ruské sousedy. Moskva podobná obvinění odmítá. Tvrdí také, že se ruští vojáci po desetidenním cvičení v Bělorusku vrátí zpět do Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám