Hlavní obsah

Není to film o druhé světové válce. Chce to čas, řekl o ukrajinské protiofenzivě Řehka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západ se podle náčelníka generálního štábu české armády Karla Řehky musí připravit na to, že válka na Ukrajině bude dlouhá. Současně by měl počítat s tím, že Rusko bude po skončení konfliktu ještě více nepřátelské.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Náčelník generálního štábu Karel Řehka

Článek

Řehka to uvedl v rozhovoru pro tiskovou agenturu Reuters. Řekl také, že není frustrován tempem letní ukrajinské protiofenzivy, ačkoli někteří západní vojenští činitelé vyjadřovali obavy z jejího pomalého postupu.

„Takhle vypadá vojenská ofenziva. Není to jako film o druhé světové válce. Chce to čas,“ řekl dále Řehka s tím, že ani jedna z bojujících stran nemá kapacitu na to, aby v dohledné době dosáhla svých deklarovaných cílů.

„Nepotrvá to několik týdnů, potrvá to pravděpodobně dlouho. Je ale důležité, abychom Ukrajinu i nadále podporovali,“ zdůraznil. Podle Řehky má Česko i nadále ve skladech zbraně, které by mohlo Kyjevu dodat.

„Vzhledem k velikosti naší země a tomu, čím naše armáda disponuje, jsme toho poskytli hodně,“ ujistil český generál. Neupřesnil však, jaké zbraně konkrétně by Česko mohlo Ukrajincům ještě dodat.

„Věřte mi, že procházíme různé sklady, plány a snažíme se upřesnit, co dalšího bychom mohli poskytnout. Pořád ještě něco máme, včetně těžké výzbroje,“ dodal.

„Trochu jsme zaspali“

Podle Řehky vojenská podpora Ukrajině umožňuje Západu si „kupovat čas“ po letech, kdy nevydával potřebné prostředky na obranu. „Trochu jsme zaspali. Neměli jsme dostatek financí a nevěnovali dostatečnou pozornost naší obraně. Nejen my jako Česká republika, ale i celá západní aliance,“ uvedl Řehka.

Rusko bude podle něj představovat hrozbu pro Západ i po ukončení konfliktu na Ukrajině. Válka nicméně přiměla západní spojence, aby brali vážněji bývalé satelitní země sovětského bloku.

„Trochu více teď východnímu křídlu NATO naslouchají. Bernou nyní vážně mnoho věcí, na které dříve upozorňovaly pobaltské státy a Polsko, ale nikdo je nevnímal,“ dodal Řehka.

Zápis do historie. Ukrajinci se radují z unikátního zásahu ruské ponorky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám