Hlavní obsah

Zápis do historie. Ukrajinci se radují z unikátního zásahu ruské ponorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za mimořádný úspěch označují Ukrajinci noční útok na přístav Sevastopol na Rusy okupovaném Krymu. Podle tamního webu Defense Express je to vůbec poprvé, kdy řízené střely dokázaly zasáhnout ponorku. O zásahu ruské ponorky „Rostov na Donu“ třídy Kilo a výsadkové lodi „Minsk“ třídy Ropucha v suchém doku s odkazem na dostupné satelitní snímky předtím informoval analytik M. T. Anderson.

Foto: Profimedia.cz

Ruská ponorka „Rostov na Donu“ na archivním snímku.

Článek

„Faktem je, že Ukrajina nemá kapacity naplno bojovat s ruskými ponorkami. Ponorka je extrémně obtížný cíl, který vyžaduje celý soubor prostředků od protiponorkových lodí, letadel a vrtulníků a vlastních ponorek. Ale na Ukrajině teď prostě nic z toho není,“ napsal zmíněný web, podle něhož je zásah ponorky „zápisem do historie“.

Dodal přitom, že Rusko během konfliktu používá ponorky téměř výhradně k odpalování řízených střel z okolí Sevastopolu, aniž by se vydávaly dále do Černého moře. Podle webu Defense Express tak Kyjev měl jedinou možnost, jak zasáhnout ruskou ponorku - udeřit na ni ve chvíli, kdy se nachází na hladině. A právě to podle serveru ukrajinští piloti udělali.

„Je to vůbec první použití řízených střel ke zničení ponorky v historii, a ještě navíc úspěšné,“ píše s tím, že použity byly zřejmě britské střely Storm Shadow. Úder z noci na středu může podle webu znamenat naprosté zničení ponorky nebo přinejmenším její dlouhodobé vyřazení.

Ruští představitelé noční útok potvrdili s tím, že střely s plochou dráhou letu poškodily dvě plavidla, která se v docích opravovala. Zraněno bylo podle okupační správy nejméně 24 lidí, z toho čtyři vážně.

Ukrajinci v Sevastopolu zasáhli dvě plavidla. Rusové tam měli loď a ponorku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám