Hlavní obsah

Není doba na válčení, řekl Putinovi indický premiér a spojenec Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) v Uzbekistánu jednal i s indickým premiérem Naréndrem Módím. Spojenec Moskvy Putinovi v narážce na ruskou invazi na Ukrajinu řekl, že dnešní doba není vhodná na válčení. Putin svůj indický protějšek ujistil, že pro konec války dělá všechno, ale že Ukrajinci odmítají vyjednávat.

Foto: Profimedia.cz

Indický premiér Naréndra Módí (vlevo) na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (vpravo)

Článek

„Vím, že dnešní doba není érou války, a už jsme o tom spolu dříve mluvili po telefonu,“ řekl indický premiér Módí Putinovi na setkání v uzbeckém městě Samarkand. Lídři osmi států se tam sešli na několikadenním summitu skupiny SCO utvořené právě Putinem.

„Jsem si vědom vašeho postoje ke konfliktu na Ukrajině, obav, které neustále vyjadřujete,“ ujistil Putin Módího. „Uděláme vše pro to, abychom to (válku) zastavili, jak jen to půjde,“ dodal.

Ukrajina ale podle něj odmítá vyjednávat. Její prezident Volodymyr Zelenskyj v minulosti vyloučil, že by země přijala jakoukoli mírovou dohodu s podmínkou odevzdání území Rusku.

USA znepokojilo setkání Si Ťin-pchinga s Putinem

Válka na Ukrajině

Indie patří k několika státům, jež ruskou invazi na Ukrajinu neodsoudily, nepřerušily se zemí obchodní styky a neuvalily na ni sankce. Indie se dokonce podle Reuters stala druhým největším odběratelem ruské ropy od začátku konfliktu.

Na summitu SCO v uzbeckém městě Samarkand se Putin setkal i s čínským, íránským nebo uzbeckým prezidentem. Putin se svým čínským protějškem také mluvil o válce na Ukrajině, a stejně jako v případě Módího projevil pochopení k obávám, které může Čína mít ohledně „krize na Ukrajině“, jak ruskou vojenskou agresi nazval.

Reklama

Výběr článků

Načítám