Hlavní obsah

Německý bundeswehr v interním dokumentu tvrdě kritizuje poměry v ukrajinské armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý bundeswehr vystavil nelichotivé vysvědčení ukrajinské armádě, která vede na jihu a východě země protiofenzivu s cílem osvobodit území obsazená ruskými silami. Ukrajinci podle něj dokázali získat nazpět „jen“ 150 kilometrů čtverečních a devět menších obcí.

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr obrany Boris Pistorius hovoří s ukrajinskými vojáky ve výcvikovém středisku Klietz v Sasku-Anhaltsku.

Článek

Uvádí to zpráva velení německé armády, z níž citoval deník Bild, přestože jde o dokument určený jen „pro služební potřebu“. List konstatuje, že se jedná o první kritiku ukrajinských sil ze strany bundeswehru.

Dosavadní výsledky protiofenzivy dává citovaný dokument do kontrastu s tím, že od ledna do května 2023 bylo na Západě vycvičeno a těžce vyzbrojeno nejméně devět brigád, tedy zhruba dvacet tisíc vojáků. Vzhledem k této skutečnosti je prý protiútok ukrajinské armády pomalý.

Podle Bildu je kritika „extrémně silná“, pokud jde o využívání poznatků o způsobu vedení boje, kterému se ukrajinští vojáci učili u západních partnerů. Dokument například uvádí, že ukrajinská armáda má ve zvyku rozdělovat bojová uskupení na příliš mnoho menších jednotek. Každá z nich má sice nějaký úkol, ale „společné vedení boje není vidět“.

Rychleji to nejde. Ukrajinský generál Syrskyj popsal obtíže protiofenzivy

Evropa

Tím podle zprávy hrozí nebezpečí nejen palby do vlastních řad, ale i chybných manévrů a neschopnosti nastolit palebnou přesilu. Převaha ukrajinských jednotek nad ruskou invazní armádou, jak si ji představoval Západ, se tak vytrácí.

Problém pak netkví ani tak v možných individuálních pochybeních vojáků, kteří absolvovali výcvik většinou v Německu u instruktorů americké i dalších armád, jako spíš v ukrajinské bojové doktríně, stojí dále ve zprávě.

„Chybná a nebezpečná rozhodnutí“

Za největší potíž Ukrajinců označuje dokument to, že čím výše voják vystoupal v hierarchii armády, tím méně má osvojené zásady západního výcviku nebo se jimi vůbec neřídí. V mnoha případech se podle zprávy bundeswehru zjistilo, že vojáci bez bojových zkušeností dosahují díky západní podpoře lepších výsledků než příslušníci armády, na které se pohlíží jako na zkušené. „Taková zkušenost automaticky neznamená, že voják je dobrým velitelem v boji,“ stojí v dokumentu.

Ukrajinští vojáci vycvičení v Německu, především mladí poddůstojníci, dobře podle zprávy pochopili zásady vedení palby a pohybu jednotek. Jakmile se ale vrátí na Ukrajinu, velí jim důstojníci, kteří nejednají v souladu se západními postupy. Tito velitelé vykazují občas značné nedostatky v řízení bojové činnosti, „což někdy vede k chybným a nebezpečným rozhodnutím“.

Během čtyřtýdenních kurzů prokazují ukrajinští kadeti „vysokou úroveň porozumění a velké úspěchy ve výcviku“. Tyto úspěchy ale často neutralizuje ukrajinská operační doktrína a důstojníci na vyšších stupních velení, kteří neabsolvovali západní výcvik, dodává zpráva s tím, že i proto je nynější ukrajinská protiofenziva tak rozvláčná.

Blinken: Ukrajina už osvobodila polovinu území dobytého Ruskem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám