Hlavní obsah

Rychleji to nejde. Ukrajinský generál Syrskyj popsal obtíže protiofenzivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protiofenziva postupuje pomaleji, než by si Ukrajinci přáli. Přiznal to generál Oleksandr Syrskyj, který velí operacím proti ruským okupantům v oblasti centrálního Donbasu. Na změnu ukrajinské taktiky, která znamená nižší ztráty za cenu pomalejšího postupu, upozornil už v předchozích dnech například list New York Times (NYT).

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský generál Oleksandr Syrskyj na archivním snímku.

Článek

„Rádi bychom dosáhli velmi rychlých výsledků, ale ve skutečnosti je to prakticky nemožné,“ připustil v rozhovoru se stanicí BBC Syrskyj, kterého kvůli dřívější obraně Kyjeva a úspěšnému protiúderu u Charkova někteří označují za nejúspěšnějšího generála 21. století.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinská palba na ruské pozice u Bachmutu.

Na východě, stejně jako na jihu Ukrajiny, je ale oblast bojů posetá minami a obrannými bariérami. „Proto náš postup nejde tak rychle, jak bychom chtěli,“ říká nyní Syrskyj.

V prvních dvou týdnech protiofenzivy Kyjev přišel o zhruba 20 procent vojenské techniky, kterou poslal na frontu, napsal NYT s tím, že později se díky změně taktiky podařilo snížit podíl ztrát na 10 procent.

Wow, já to natočil. Rusové na pláži sledovali zřícení ruského suchoje, pilot se mezitím utopil

Evropa

Ukrajinské síly se teď snaží ruské vojáky vyčerpat dlouhou dělostřeleckou a raketovou palbou. To ale přineslo zpomalení, místy i zastavení ukrajinského postupu, podotkl list. „Čím více pěšáků zde zemře, tím více se jejich příbuzní v Rusku budou ptát své vlády,“ řekl BBC Oleksandr Bakulin, velitel 57. brigády ukrajinské armády bojující u Bachmutu.

Kazetová munice už se chystá

Rozsáhlé ztráty může Rusům způsobit americká kazetová munice, která už dorazila na Ukrajinu a bude připravena k použití během několika dní. Houfnice M777 určené k jejímu odpalování už jsou připravené kolem Bachmutu.

„Nemohu ale říct, že kazetová munice vyřeší všechny naše problémy na bojišti,“ připustil Bakulin. Přiznává přitom, že jde o kontroverzní zbraň. „Kdyby ji Rusové nepoužili, možná by nám to svědomí nedovolilo,“ říká o munici, jejíž používání zakázala řada zemí - nikoliv však Rusko, Ukrajina či USA.

Navzdory dosavadním ztrátám podle NYT Ukrajinci získali jen zhruba osm z plánovaných 96 kilometrů potřebných k dosažení břehů Azovského moře. Kýžené přetnutí pásu, který spojuje okupovaný Krym s pevninským Ruskem, tak zůstává daleko.

Foto: 420th Battalion Of 57th Mechaniz, Reuters

Údajné zničení ruského tanku u Bachmutu. Snímek ukrajinského ministerstva obrany.

V oblasti Donbasu jižně a severně od Bachmutu Ukrajinci podle svého tvrzení znovu získali téměř 30 kilometrů čtverečních území. Ukrajinské ministerstvo obrany vzkázalo, že Rusové uvnitř města budou brzy obklíčeni. Reportéři BBC ale referovali, že ukrajinské pozice jen tři kilometry od Bachmutu byly pod palbou dělostřeleckých granátů.

Syrskyj tvrdí, že zničené město, které Rusové získali po měsících krvavých bojů, má stále strategický význam pro postup dále na východ. Ale přiznává také, že jeho znovuzískání je i „věcí cti“.

„Při obraně Bachmutu jsme ztratili mnoho našich bratrů, našich vojáků…, proto ho musíme vrátit,“ řekl s tím, že Ukrajinci čekají na úspěchy a potřebují i „malá vítězství“.

Ukrajinci museli změnit taktiku. Brzdí je minová pole

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám