Hlavní obsah

Německo pošle Ukrajině další masivní vojenskou pomoc, taurusy ale v balíku nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá vláda rozhodla o další vojenské pomoci pro Ukrajinu ve výši 400 milionů eur (9,8 miliardy korun), vedle munice či obrněných vozidel bude obsahovat například i generátory. Ukrajinou dlouho žádané střely Taurus s doletem až 500 kilometrů v balíčku obsaženy nejsou.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německý ministr obrany Boris Pistorius

Článek

Podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse, s nímž v pondělí hovořili reportéři listu Bild, obsahuje nejnovější balík pomoci pro Ukrajinu „to, co napadená země nejvíce potřebuje“. Vedle munice či obrněných vozidel má Berlín na paměti i blížící se zimu, kdy se opět očekávají ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu - proto Berlín posílá i zimní oblečení, přikrývky či generátory.

Přímé odpovědi na otázku, zda a kdy Němci dodají Kyjevu také střely Taurus, které Ukrajinci již dlouho požadují, se ale ministr vyhnul. Podle Pistoriuse „se musí vyjasnit mnoho politických, právních i technických aspektů“ a spolková vláda o taurusech ještě nerozhodla.

Na co proboha čeká? Dodávky taurusů na Ukrajinu brzdí už jen Scholz, stěžují si v Berlíně

Zahraniční

Podle ministra také zůstává předmětem jednání, jak zajistit obsluhu technicky složitých střel Taurus. Tedy zda by se do ní přímo zapojili vojáci bundeswehru, či by se to řešilo „na dálku“.

„Způsob použití našich zbraní je dán smlouvami“

Podle řady analytiků i některých německých koaličních politiků už v případě taurusů konečné „ano“ záleží jen na spolkovém kancléři Olafu Scholzovi (SPD). Němci údajně ladí, jak smluvně zajistit, aby Ukrajinci se střelami Taurus - které mohou mít na průběh války značný vliv – nemohli zasahovat cíle na území Ruska. To by prý mohlo konflikt nebezpečně vyhrotit.

Ministr Pistorius znovu ujistil, že Německo bude Ukrajinu podporovat „tak dlouho, jak to bude třeba“, a připustil, že vláda je připravena i na dlouhou válku. Podle něj se na Ukrajině bojuje i za bezpečnost dalších zemí včetně Německa.

Rozhovor s ministrem obrany se uskutečnil před úterní schůzkou takzvané kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké letecké základně Ramstein v Německu. Skupina sdružuje asi 50 států, které podporují Ukrajinu zbrojními dodávkami.

Americké rakety na Rusko? Jak je Ukrajinci použijí, je jejich věc, otáčejí USA

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám