Hlavní obsah

Němci vyšetřují útok na dráhy i Nord Stream

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo posuzuje, zda o víkendu nemohla chaos na jeho železniční síti způsobit “ státem nařízená sabotáž“, z níž Anton Hofreiter, poslanec za stranu Zelených, obvinil Rusko. V sobotu pachatelé na dvou místech přeťali optické komunikační kabely, což si vyžádalo tříhodinové zastavení železniční dopravy na severu země a způsobilo to narušení provozu pro tisíce cestujících.

Foto: Profimedia.cz

Vlaky na severu Německa v sobotu dopoledne nejezdily kvůli sabotáži.

Článek

Hofreiter, šéf výboru Spolkového sněmu pro evropské záležitosti, prohlásil, že Kreml mohl „vyslat varování“ kvůli podpoře Ukrajiny ze strany Německa.

„K tomu, abyste to provedli, musíte mít velmi přesnou znalost železničního rádiového systému. Otázka tudíž zní, zda se nejedná o sabotáž cizí mocí,“ řekl Hofreiter mediální skupině Funke.

Stačil jeden den. Ukrajinci převzali první německý systém protivzdušné obrany IRIS-T

Evropa

Dodal, že vzhledem k tomu, že úniky z plynovodů Nord Stream „ukazovaly na Kreml, nelze vyloučit, že za útokem na železniční dopravu může také stát Rusko“.

Deník Bild citoval interní dokument Spolkového kriminálního úřadu (BKA), který v první analýze incidentu napsal, že by bylo možné uvažovat o „státem nařízené sabotáži“. Dokument poukazoval na značně vzdálená místa přerušení kabelů, a to v Herne v západní spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko a v Berlíně na východě, vzdáleném asi 540 kilometrů. BKA poznamenal, že k incidentu došlo krátce po podmořských explozích na plynovodech Nord Stream 1 a 2 mezi Německem a Ruskem z minulého měsíce.

Animace ukazuje, jak mohla Nord Stream poškodit tajemná ruská ponorka

Evropa

Sabotáž na plynovodu ještě více zvýšila napětí mezi Ruskem a Západem, Moskva jakoukoli účast popřela. Policie označila vyšetřování sobotního incidentu za „stále otevřené“ a veřejně nejmenovala žádné podezřelé.

„Úřady také zkoumají, zda na vině nemohou být krajně levicoví extremisté jako už dříve, například v roce 2017 při summitu G20 v Ham­burku,“ podotkl list Die Welt.

Lodě vezou žabí muže

Německá spolková policie nasadila k vyšetřování výbuchů na Nord Streamu potápěče, odborníky na logistiku a nejmodernější techniku. Už minulý pátek podle televize Westdeutscher Rundfunk vypluly ze základen v Kielu a Eckernförde k ropovodům dvě lodě vojenského námořnictva, minolovka Dillingen a víceúčelová loď Mittelgrund. Na palubě vezou potápěče, kteří mají pořídit snímky poškození potrubí u dánského ostrova Bornholm.

Na konci září poškodily výbuchy potrubí Nord Stream na čtyřech místech. Předpokládá se, že šlo o záměrnou sabotáž. Zatím není jasné, kdo je za incident zodpovědný. Minulý týden zahájily vyšetřování také švédské úřady a bezpečnostní služba SÄPO dala na srozuměnou, že „vyšetřování posiluje podezření, že šlo o vysoce profesionálně provedenou sabotáž“.

Reklama

Výběr článků

Načítám