Hlavní obsah

Stačil jeden den. Ukrajinci převzali první německý systém protivzdušné obrany IRIS-T

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina obdržela od Německa první systém protivzdušné obrany IRIS-T, informuje časopis Der Spiegel. Ukrajinci si podle něj systém převzali v úterý. To je přitom pouhý jeden den po oznámení německého ministerstva obrany, že Kyjev systém obdrží „v řádu dní“.

Foto: Profimedia.cz

Rakety AIM-120 AMRAAM (innen) a IRIS-T AIM-2000

Článek

Dodávka protileteckého systému přišla den poté, co se Rusko v pondělí pomstilo za zničení mostu na Krym desítkami raket vypálenými na celé území Ukrajiny. Útoky si vyžádaly na dvě desítky obětí na životech a víc než stovku zraněných. Vážně poškozena byla navíc energetická infrastruktura.

Systémy IRIS-T původně přislíbil Ukrajině německý kancléř Olaf Scholz na počátku června. Urychlené dodání Německo oznámilo v reakci na ruské raketové údery na ukrajinská města. Šéfka německého resortu obrany Christine Lambrechtová už v pondělí v reakci na masivní ruské raketové údery na ukrajinská města uvedla, že Berlín dodá Kyjevu k ochraně ukrajinských civilistů první systém IRIS-T SLM v řádu dní. Předání bylo původně plánováno na listopad, poznamenal Der Spiegel

Německo reaguje na ruské útoky. Konečně dodá Kyjevu slíbenou protivzdušnou obranu

Evropa

Jedná se o variantu země-vzduch Iris-T SLM od výrobce Diehl Defence. S tímto systémem může Ukrajina sestřelit stíhačky, vrtulníky, balistické rakety krátkého doletu, drony a řízené střely ze země ve výšce až 25 kilometrů a poloměru 40 kilometrů.

Rakety systému IRIS-T SLM jsou poměrně snadno přepravitelné díky tomu, že jsou nezávislé na nosných vozidlech.

Systém stojí kolem 140 milionů eur (3,5 miliardy korun), celkem má Ukrajina obdržet čtyři.

Německo od počátku války na Ukrajině čelí kritice, že příliš pomalu a váhavě poskytuje Ukrajincům zbraně. S tím, jak boje pokračují a narůstá počet obětí konfliktu, Berlín ale na žádosti Kyjeva o pomoc reaguje svižněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám