Hlavní obsah

Největší dražený rubín vynesl 767 milionů korun. Má 55,22 karátu

Za 34,8 milionu dolarů (skoro 767 milionů korun) se tento týden v newyorské aukční síni Sotheby´s prodal největší rubín, který se kdy do dražby dostal. Legendární mosambický kámen váží 55,22 karátu, přičemž vybroušené rubíny s hmotností nad pět karátů jsou mimořádné vzácné.

Foto: Profimedia.cz

Estrela de Fura v prstenu

Článek

Kámen, který se jmenuje Estrela de Fura (Hvězda z Fury), v surovém stavu vážil 101 karátů. patří společnosti Fura, která je podle Sotheby´s nejrychleji rostoucí těžařskou firmou zaměřenou na barevné drahokamy na světě. Poprvé byl převeden v září v Dubaji.

Rubín podle stanice BBC loni v červenci našli horníci v dole v Mosambiku v provincii Cabo Delgado. Jde o jeden z nejchudších mosambických regionů, který se v posledních letech potýká s islamistickým povstáním. To vypuklo mimo jiné i kvůli nespokojenosti vyvolané nedostatkem pracovních příležitostí, jež region bohatý na nerostné zdroje sužuje.

Dražba šperků nasáklých nacismem vynesla méně, než aukční síň čekala

Zahraniční

Islamističtí ozbrojenci, kteří zde operují, jsou nechvalně známí svou brutalitou. Jednotky Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC), které tam byly na základě žádosti mosambické vlády nasazeny, je dokázaly vytlačit z velkých měst, nicméně islamisté stále podnikají menší výpady.

Aukční síň Sotheby´s uvedla, že část peněz získaných při čtvrtečním prodeji Estrely de Fura bude určená na to, aby společnost Fura mohla zřídit školu, jež bude nabízet technické vzdělání v oboru těžařství, zemědělství nebo strojírenství.

Kameny a karáty

Hmotnost drahých kamenů se udává v karátech, přičemž metrický karát je definován jako 0,2 gramu.

Rubín o hmotnosti jeden gram má tedy pět karátů.

Tato jednotka hmotnosti se historicky odvozuje od hmotnosti semene svatojánského chleba.

Semena rohovníku obecného, jak se tato rostlina oficiálně jmenuje, byla tradičně používána v Arábii a Persii jako závaží při určování hmotnosti drahých kamenů.

Důvodem je skutečnost, že velikost a hmotnost těchto semen je poměrně uniformní a v uvedené oblasti byla běžně dostupná.

Prsten s 29 diamanty skončil spláchnutý v záchodě. Po 13 letech se našel v čističce

Koktejl

Reklama

Související témata:
Rubín Estrela de Fura

Výběr článků

Načítám