Hlavní obsah

Prsten s 29 diamanty skončil spláchnutý v záchodě. Po 13 letech se našel v čističce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Mary Strandové v roce 2010 spadl diamantový prsten do záchodu, nevěřila, že se s ním ještě někdy shledá. Povedlo se to o třináct let později, když jej našli údržbáři při opravě kanalizačního zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dnes jedenasedmdesátiletá Mary Strandová z města Rogers v Minnesotě dostala drahý prsten nedlouho předtím, než o něj přišla. Byl to dárek od jejího manžela ke 33. výročí svatby a byl ozdobený jedním velkým, dvanácti menšími a šestnácti drobnými diamanty. Do záchodu jí spadl těsně poté, co spláchla, takže jej nestihla vylovit.

Nepomohlo ani to, že její manžel má firmu zabývající se kanalizacemi a odpady, prsten v potrubí neobjevila ani kamera zavedená šedesát metrů hluboko do kanalizačního potrubí. Manželé poté kontaktovali i městský úřad, aby jeho pracovníci zkontrolovali kanalizaci i dále od domu, ale opět bezvýsledně.

Na prsten narazili až letos v březnu dva muži, kteří prováděli opravy na zařízení v čističce odpadních vod. Nahlásili to úředníkům a ti zveřejnili výzvu na sociálních sítích. Přihlásily se jim stovky lidí, kteří doufali, že se opět shledají se svými ztracenými šperky, ale Mary Strandová se o výzvě dozvěděla až později od dcery. A navíc si v tu chvíli ještě myslela, že je to jen další z jejích vtípků.

Snubní prsten ztracený v moři našli navlečený na rybě

Koktejl

Po tak dlouhé době však Mary již neuměla prsten pořádně popsat, ale naštěstí měla několik fotek, díky nimž a posouzení dvou zkušených klenotníků se nakonec ukázalo, že nalezený prsten opravdu patřil jí.

Expertka na ztrácení

Předání proběhlo na radnici, přičemž po třinácti letech ve stokách nebyl prsten v dokonalém stavu. Ale na druhou stranu nebyl ani nijak tragicky poškozený. Ulomily se čtyři drobné kamínky a zlatý pásek byl zprohýbaný, ale hlavní diamant je stále v pozoruhodné kondici. Pro Mary má však tento nález pochopitelně mnohem větší hodnotu, než je jeho cena na trhu.

Snad si na něj tedy již bude dávat velký pozor, protože podle webu The Washington Post to nebyl první prsten, který ztratila. Byl totiž jakousi náhradou za snubní prsten, který ztratila o zhruba deset let dříve, a přišla také o prsten s pěti safíry, jenž kdysi dostala k Vánocům od kolegů v práci.

Vyhozené snubní prsteny našel mezi 20 tunami odpadu. Pomohl celer

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám