Hlavní obsah

V Bělorusku jsou desítky tisíc ruských vojáků. Začal nácvik obrany před útokem zvenčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

V Bělorusku je v plném proudu plánované vojenské cvičení s Ruskem pod názvem Allied Resolve – 2022. Armády nacvičují obranu před napadením zvenčí, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vojenské cvičení Ruska a BěloruskaVideo: Reuters

 
Článek

Vojenské cvičení bude mít dvě fáze, píše agentura RIA Novosti. V první etapě se budou provádět přesuny, nacvičovat ochrana a obrana důležitých státních a vojenských objektů, ochrana státní hranice ve vzdušném prostoru.

Během druhé etapy by vojáci měli prověřit schopnost zabránit na území státu pronikání skupin ozbrojenců a zablokovat cesty pro případné dodávky zbraní a střeliva. Měli by najít a zničit nelegální formace, odhalit a sabotovat průzkumné skupiny případného nepřítele.

Británie chce poslat další jednotky letectva a námořnictva do východní Evropy

Evropa

„Vojáci řešili problematiku identifikace potenciálních míst pro kladení pastí a improvizovaných výbušných zařízení a skrytého pohybu v rámci skupin. Cvičení bylo zakončeno střelbou z ručních zbraní,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Podle oficiálních údajů ruského ministerstva obrany se cvičení uskuteční na pěti cvičištích nacházejících se převážně na západě a jihozápadě Běloruska, a to Domanovskij, Gožskij, Obuz-Lesnovskij, Brest a Osipovičskij. Do manévrů jsou zapojena také letiště v městech Baranovičy, Luniněc, Lida a Mačulišča.

Rusko přesunulo nové stíhačky do Kaliningradu a cvičí v Norském moři

Evropa

Přesné počty vojáků, kteří se cvičení zúčastní, nejsou k dispozici. Politolog Artyom Shraibman tvrdí, že „v celé postsovětské historii nebylo na běloruském území nikdy tak velké množství ruských vojáků“. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg odhadl jejich počet na 30 tisíc. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua nepřekračuje normu předepsanou Vídeňským dokumentem z roku 2011. Ruské ministerstvo obrany oznámilo přesun jednotek ze Sibiře a Dálného východu na cvičení do Běloruska. Cvičení se účastní jednotky vzdušných sil, námořní pěchoty a dělostřelectva.

V případě techniky by do manévrů měly být zapojeny stíhačky Su-35, útočné letouny Su-25SM, systémy protivzdušné obrany S-400 a Pantsir-S. Podle NATO byly rozmístěny i raketové systémy Iskander-M, ale ruská strana to oficiálně nepotvrdila.

Cvičení by mělo skončit 20. února. Běloruský generální štáb uvedl, že po manévrech ruská armáda opustí republiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám