Hlavní obsah

Na Ukrajině zatkli prodavačku vojenské prodejny. Měla pomáhat s přípravou atentátu na Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské bezpečnostní složky zatkly ženu pro podezření ze špionáže pro Rusko a z podílu na přípravě atentátu na prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten se měl odehrát během jeho nedávné návštěvy na jihu země, k čemuž zatčená měla předat ruské straně relevantní informace.

Foto: SBU

Zadržená žena s agenty tajné služby

Článek

O případu informovala v pondělí ukrajinská tajná služba SBU na svých internetových stránkách s tím, že jde o obyvatelku obce Očakiv na pobřeží Černého moře. Žena pracovala jako prodavačka ve vojenském objektu.

Podle SBU shromažďovala zpravodajské informace o plánované návštěvě Zelenského v Mykolajivské oblasti, a to v předvečer této cesty. „Pachatelka se snažila zjistit časy a seznam míst na přibližné trase pohybu hlavy státu v regionu,“ uvedla tajná služba.

Ruské síly měly získané informace použít k přípravě „masivního leteckého úderu na Mykolajivskou oblast“. Kromě toho se žena snažila také získat informace o pozicích ukrajinských systémů vedení elektronického boje a vojenských skladů.

Toho se žena podle SBU dopouštěla tím, že cestovala po území okresu a pořizovala videozáznamy. K získání informací měla využívat i vlastní kontakty, zejména v regionálních sociálních institucích.

Zelenskyj navštívil Mykolajivskou oblast v červnu po protržení Kachovské přehrady na Dněpru a poté ještě koncem července po rozsáhlém ruském náletu, který si vyžádal mnoho obětí.

Foto: SBU

Rukopisné poznámky zadržené

SBU podle svých slov získala informace o aktivitách ženy včas a přizpůsobila tomu bezpečnostní opatření během cesty Zelenského na jih. Ihned ji ale nezatkla a pokračovala v dokumentování její činnosti, aby se rozkryly její kontakty.

Tajná služba zadržela ženu až nyní „při činu“, když se pokoušela předat ruské straně další utajované informace. Ze zatčení SBU zveřejnila fotografii, na níž je žena a dva agenti s rozostřenými obličeji a také její údajné rukopisné poznámky, které se týkaly ukrajinské armády.

Zadržená skončila ve vyšetřovací vazbě a hrozí jí až dvanáct let vězení.

Jedna z našich realizací. K loňskému útoku na Krymský most se přihlásila ukrajinská SBU

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám