Hlavní obsah

Na Ukrajině povede ruskou špionáž vojenská GRU, píše britský list

Právo, zr

Ruská vojenská špionáž GRU, která se podle Británie pokusila v roce 2018 zavraždit ruského exagenta Sergeje Skripala, byla pověřena velením ruských zpravodajských operací na Ukrajině.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tvrdí to britský list The Daily Telegraph, podle nějž GRU přebírá kormidlo od zpravodajské služby FSB, kterou podle listu viní ruský prezident Vladimir Putin z nedostatků, jež přispěly k ponižujícímu ústupu jeho armády od Kyjeva.

Hlavní slovo má mít „brutální“ generál

Andrej Soldatov, odborník zaměřený na ruskou špionážní komunitu, řekl Daily Telegraphu, že nasazení této rozvědky má zlepšit výkonnost ruské armády.

Expert: Besedova zpronevěra v ruské armádě je pouze špičkou ledovce

Válka na Ukrajině

„Na bojišti bude (GRU) samozřejmě efektivnější. Kontakt s vojáky je lepší, logistika je lepší,“ dodal Soldatov.

Shromažďováním, zpracováním a využitím zpravodajských informací na Ukrajině byl prý pověřen generálporučík Vladimir Alexejev.

Soldatov o něm v článku pro washingtonské Centrum pro analýzu evropské politiky napsal:

„Spojené království a Evropská unie ho (Alexejeva) obviňují, že dohlížel na provádění útoku chemickými zbraněmi v Salisbury v roce 2018. Zkušený důstojník speciálních sil je rovněž terčem sankcí USA, které ho viní z přímého kybernetického vměšování do amerických voleb v roce 2016.“

Generála Alexejeva údajně povýšili na prvního zástupce šéfa GRU v roce 2012, kdy se prý ruské ministerstvo obrany snažilo posílit své špionážní kapacity o „tvrdé chlapy připravené zabíjet“.

FSB zadržela šéfa doněckých separatistů. Měl se prořeknout o použití chemických zbraní

Evropa

„Aleksejev byl svědkem vojenských akcí v Sýrii a zapojil se do konfliktu v Donbasu. Kolegové důstojníci ho považují za brutálního a sebevědomého, až bezohledného,“ tvrdí Soldatov.

Podle něj má nyní GRU dobýt „vítězství z marasmu nejhoršího vojenského a zpravodajského selhání své země od druhé světové války“.

GRU čelí obviňování, že se v roce 2018 pokusila zavraždit Sergeje Skripala a jeho dceru Julii nervově paralytickou látkou novičok.

Posun GRU do role hlavní ruské zpravodajské agentury na Ukrajině je podle listu ranou pro prestiž FSB, větší a významnější špionážní služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám