Hlavní obsah

FSB zadržela šéfa doněckých separatistů. Měl se prořeknout o použití chemických zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruští důstojníci Federální služby bezpečnosti (FSB) podle ukrajinské rozvědky zatkli a deportovali vůdce militantů Doněcké lidové republiky (DLR) Eduarda Basurina. Ten měl podle rozvědky prozradit plány na použití chemických zbraní v Mariupolu.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Eduard Basurin z velení lidové milice samozvané Doněcké lidové republiky

Článek

„Zjistili jsme, že Eduard Basurin, zástupce velitele ministerstva obrany DLR, byl po rozhovoru s důstojníky FSB odvezen neznámým směrem,“ uvedla ukrajinská rozvědka na Facebooku.

Ta dále v příspěvku napsala, že ruské speciální služby provádějí čistky ve velení ruské armády. Důvodem má být selhání velitelů a neúspěšná ofenziva na Ukrajině.

Zelenskyj Rusku: Pokud zemřou mariupolští obránci, končíme všechna jednání

Evropa

Basurin měl podle agentury Unian říci, že separatisté zvažují chemický útok na rozlehlý metalurgický závod Azovstal, kde se ukrývají ukrajinští vojáci.

Z Mariupolu se na začátku tohoto týdne začaly šířit zprávy o tom, že ruská armáda používá v městě chemické zbraně.

„Jsou zprávy, že ruské síly možná použily chemickou látku proti lidem v Mariupolu. Naléhavě pracujeme s partnery na ověření detailů,“ uvedla v úterý britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

Tyto informace ještě týž den právě Basurin popřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám