Hlavní obsah

Na sociálních sítích se šíří záběry velkého množství pěších ukrajinských vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sociálních sítích začaly v posledních dnech kolovat záběry velkého množství ukrajinských vojáků kráčejících krajinou. Vojáky doprovází těžká technika, hlavně tanky. Původ videí je nejasný. Spekuluje se, že může jít o součást příprav na ofenzivu, o které Ukrajina už dlouho mluví.

Foto: Twitter @intermarium24

Záběry velkého množství pěších ukrajinských vojáků ze sociálních sítí

Článek

Videa, na kterých kráčí usměvaví a odhodlaní vojáci pěšky krajinou, se rozšířila hlavně na Twitteru. Může jít o způsob prezentace síly, kterým chce Ukrajina zastrašit ruské okupanty.

Agentury v minulých týdnech informovaly o tisících nových ukrajinských vojáků chystajících se na frontu. Záběry by mohly pocházet z výcviků, které probíhají nebo probíhaly ve spojeneckých armádách před nasazením do bojů na východě Ukrajiny.

Kyjev už dlouho avizuje velkou ofenzivu, jejímž cílem má být obnovení hranic země z roku 1991, kdy Ukrajina vyhlásila nezávislost. Tedy včetně Krymu.

Někteří vojenští odborníci se domnívají, že největším problémem jarní ofenzivy bude skutečnost, že ji Ukrajinci chystají provést bez větší podpory letectva.

Sázka Ukrajinců na ofenzivu je riziková

Válka na Ukrajině

Podle ukrajinského ministra vnitra Ihora Klymenka může mít Ukrajina stále značný mobilizační potenciál. Zmínil, že nastupují bývalí policisté a vojáci, ale i lidé bez vojenských zkušeností nebo ženy, uvedl pro agenturu Reuters.

V tajných dokumentech, které unikly z Pentagonu, stojí, že Ukrajina ztratila během bojů už 120 tisíc vojáků. Některé informace z těchto dokumentů také naznačují, že protiofenziva nemusí dosáhnout cílů, které Kyjev chce. Na druhou stranu Rusové utrpěli zřejmě ještě větší ztráty, Ukrajinci mluví o více než 183 tisících „zlikvidovaných osob“.

Ukrajina disponuje nově velkým množstvím vojenské techniky ze západu, včetně tanků. Jde o německé modely Leopard, americké tanky Abrams a britské Challengery. Ty by se tak poprvé na bojišti mohly ve větší míře střetnout s ruskými stroji.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci během výcviku na frontě v Doněcké oblasti na Ukrajině, sobota 15. dubna 2023

Ministři G7 ujistili Ukrajinu o podpoře

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám