Hlavní obsah

Sázka Ukrajinců na ofenzivu je riziková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nástupem jara se blíží začátek očekávané ukrajinské ofenzivy, do které by už měl Kyjev nasadit západní tanky a na západě vycvičené vojáky. Jestliže uspěje, může to mít rozhodující vliv na vývoj války i jednání. List The Financial Times ale upozorňuje, že sázka na ofenzivu je riziková.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ukrajinští vojáci se vracejí z těžkých bojů u Bachmutu

Článek

„Abychom měli silnou pozici při rozhovorech, musíme být silní na bojišti,“ řekl letos ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a uvedl, co je klíčové: „Osvoboďme maximum (území), co můžeme.“

Prvním problémem Ukrajinců však už je lidská síla, která je k dispozici, naznačuje list.

„Na jedné straně bude 35 tisíc ukrajinských vojáků podpořených západními tanky. Budou čelit více než 140 tisícům nepřátelských vojáků na 950 kilometrů dlouhé frontě,“ píší Financial Times. To znamená zaútočit na místo, kde bude protivník nejslabší.

Aktuálně je nejlepší válku na Ukrajině ukončit, prohlásil přítel Putina

Válka na Ukrajině

I takto omezená síla však může uspět, jak ukázaly obavy majitele Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina.

„Musíte vybrat nejvýhodnější místo,“ řekl bývalý důstojník Královských ženistů Nick Gunnell, který má značné zkušenosti s průlomy.

„Může to být tam, kde má Ukrajina dobrou logistiku, nebo na nejslabším místě Ruska, i když může být i nejslabším místem Ukrajiny,“ dodal.

Místa na frontě, kde jsou ruské jednotky, jsou obvykle ta, kde jsou slabší i jednotky ukrajinské, a mohou být i těžko dostupné po železnici, která je hlavním dopravním prostředkem.

Foto: Mapy.cz

Možné směry ukrajinské ofenzivy

To by mohl být případ útoku na severu Luhanské oblasti, který zmiňoval expert na jaderné zbraně Vlastislav Bříza.

Strategicky se nabízí možnost přetnout ruské jednotky ve dví útokem ze Záporožské oblasti kolem Melitopolu k Azovskému moři.

To by způsobilo Rusům vážné problémy, ti ovšem nelenili a vybudovali v tomto směru hloubkovou obranu sestávající z několika linií a sahající minimálně do hloubky 20 kilometrů.

Rusové posílili obranu v Záporoží, varuje britská rozvědka

Válka na Ukrajině

Útok přes obrannou linii

Ruskou obranu obvykle tvoří minové pole, za nímž následují linie jehlanů z betonu, tzv. „dračí zuby“, které zpomalují mechanizované jednotky. Za nimi leží další minové pole, o 400 metrů dál linie zákopů a 500 metrů za nimi protitankový příkop.

Gunnell popsal, co je potřeba udělat. Napřed je nutné odminovat pět metrů širokou cestu pro tanky a další obrněné jednotky. Pak je nutné odstranit dračí zuby, a nakonec pomocí mostních tanků překonat příkopy.

„Vše je o rychlosti,“ řekl Gunnell a upozornil, že je potřeba i vhodná ženijní technika, jako je například tank s pluhem k odminování.

Je však nutné být připraven, že nemusí jít vše hladce. „Vždy se něco pokazí, takže musíte být připraven. Pokud se porouchá tank s pluhem, je potřeba ho vyzvednout a připravit druhou cestu,“ uvedl Gunnell.

Ukrajinci nikde nepostupují

Zbytečná válka

Nejsložitější je všechno zkombinovat. „Vyžaduje to ohromné aranžmá kombinované výzbroje,“ dodal ženista.

List podotýká, že ukrajinská armáda sice zvládla pružné manévry v menším rozsahu, ale má jen omezené zkušenosti s operacemi kombinovaných jednotek v takovémto rozsahu.

Absence krytí ze vzduchu

Hlavním problémem je, že celá operace se uskuteční bez podpory letectva. Podobné velké průlomy se většinou konaly za mohutné letecké podpory, třeba ale ukrajinským jednotkám chybí.

„Klasickým přístupem k pozemní ofenzivě je prorazit na jednom nebo více místech do nepřátelského týlu a koncentrovat úder na nepřátelské těžiště sil,“ řekl bývalý velitel britského motostřeleckého praporu Ben Barry.

„Úspěšné případy bez vzdušné podpory jsou vzácné,“ dodal.

Nejenže letectvo nebude podporovat útok, ale nebude ani chránit vlastní jednotky před útoky nepřátelských letadel. Je otázkou, zda protivzdušná obrana bojiště bude dostatečná. Gunnell varoval, že ruská letadla mohou „rozmačkat“ ukrajinská ženijní vozidla.

Rusové usilovně budují zákopy na Krymu, mají strach

Válka na Ukrajině

Rizik je ovšem více, na Ukrajinu přicházejí další a další vojáci vycvičení na západě, o mnoho zkušených však přišla v bojích.

Přišla zřejmě o 120 tisíc vojáků, plyne z tajných dokumentů, které unikly a v nichž se naznačuje, že protiofenziva nemusí dosáhnout cílů, které Kyjev chce. Na druhou stranu Rusové utrpěli ještě větší ztráty.

„Jestliže bude ukrajinský útok důrazný a rychlý a dostanou se (Ukrajinci) za Rusy, frontová linie se rozpadne a Rusové utečou stejně jako během protiofenzivy u Charkova,“ řekl důstojník britské armády ve výslužbě Glen Grant, který působí jako poradce ukrajinského parlamentního výboru pro obranu.

Pokud takto uspějí, přes průlom budou moci proudit další a další ukrajinské jednotky. A samotné zátarasy a příkopy je nezastaví.

„Stará pravda říká, že nebráněné územní překážky vás nezabijí,“ dodal Grant s tím, že pak mohou Ukrajinci pokračovat tak dlouho, dokud budou mít plány a logistiku.

Pokud by se však čelní jednotky oddělily od druhosledových, mohly by upadnout do ruského obklíčení. Otázkou je také, do jaké vzdálenosti od fronty budou Ukrajinci schopni své čelní jednotky zásobovat a jak daleko se jim ve vytčeném směru podaří Rusy zatlačit.

Pokud však ofenziva neuspěje nebo se zadrhne, nezískají Ukrajinci lepší pozici pro jednání. Příliš jim nemusí pomoci ani menší úspěch, protože rozsah území, které Rusové okupují, je značný.

Dlouho ohlašovaná ruská zimní ofenzíva byla neviditelná

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám