Hlavní obsah

Na Slovensku se množí spekulace kvůli sebevraždě Lučanského

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Sebevražda bývalého policejního prezidenta Milana Lučanského (51) otřásla slovenskou veřejností. Objevují se například spekulace, že byl už krátce po svém zadržení 10. prosince 2020 zmlácen dozorci a případ se tehdy zametl pod koberec s oficiální verzí o zranění, které si měl způsobit sám při cvičení.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý slovenský policejní prezident Milan Lučanský

Článek

Bezpečnostní analytik a Lučanského přítel Milan Žitný vidí za smrtí policejního exprezidenta selhání několika státních orgánů od vyšetřovatelů, prokurátorů, soudců až po vězeňskou a justiční stráž.

„Co se týče incidentu z desátého prosince, ať je jasné, že lže každý, kdo tvrdí, že si udeřil do oka při cvičení. Pravda je taková, že generál Lučanský ve své cele porušil jistý denní pořádek, na to ho dozorce upozornil, došlo ke slovní potyčce, pak ke strkání. Dozorce si zavolal další tři kolegy a ti ho zbili a dokopali tak, že ho museli převést do nemocnice,“ tvrdí Žitný emotivním rozhovoru pro Pravda.sk.

Podle něj eskorta strčila Lučanského tak, že se udeřil do hlavy, ztratil vědomí a narychlo se muselo dělat také CT vyšetření.

Není ovšem jasné, odkud má Žitný tyto informace a je tak možné, že jde pouze o jeho domněnky. Jiné zdroje, na něž odkazuje Denník N uvádějí, že při vyšetřování incidentu sám Lučanský vyloučil, že by ho dozorci zbili, naopak si jejich chování pochvaloval.

Slovenský policejní exprezident zemřel. Den poté, co se pokusil oběsit v cele

Evropa

Bývalý elitní vyšetřovatel Jozef Šátek se domnívá, že Lučanský se rozhodl pro odchod ze světa, protože neviděl možnost na svou obranu, ani žádné vyhlídky do budoucnosti. „Byl silná osobnost, profesionál, který byl schopen velmi rychle pochopit závažnost situace i možnosti své případné obrany. Rozhodoval se uváženě a pevně, o čem už dál vnitřně nepochyboval. Pak bylo jen otázkou času, kdy a jak,“ konstatoval Šátek.

Bývalý vyšetřovatel se na rozdíl od Žitného domnívá, že Lučanský se pokusil o sebevraždu už při prvním zranění. „Byl rozhodnutý svůj pokus zopakovat, pro něho život skončil. Nedával na sobě znát žádné známky psychického zlomu, obelhal vězeňské psychiatry i psychologa,“ domnívá se Šátek.

Slovenský policejní exprezident se pokusil oběsit, potvrdil šéf věznic a rezignoval

Evropa

Přisadila si i Lučanského manželka, která si stěžovala, že když byla muže, který byl na smrtelné posteli, navštívit, nemohla ani odkrýt jeho tělo. Viděla jen hlavu a krk, který byl podle ní bez známek zranění.

Podle sociologa Michala Vašečky veřejnost zatím nemá jinou možnost, vzhledem k dostupnosti informací než věřit oficiální verzi příběhu, jaký prezentovala ministryně spravedlnosti Mária Kolíková a šéf sboru vězeňské a justiční stráže Milan Ivan, který vzápětí odstoupil z funkce. Ministryně Kolíková avizovala vytvoření nezávislé komise za účasti opozice k vyšetření případu.

Oficiální verze prvního zranění Lučanského stále mluví o zranění při cvičení a cizí zavinění vyloučila jak ministryně spravedlnosti, tak generální prokurátor Maroš Žilinka.

Přijel z Chorvatska

Lučanský byl začátkem prosince předvolán k výslechu, na který se dostavil až z Chorvatska. Mnozí upozorňují, že pokud by se policejní exprezident cítil vinen, tak by pravděpodobně zůstal v zahraničí a na Slovensko by se nevracel. Po výslechu byl 3. prosince zadržen, obviněn z přijímání úplatků a zneužití pravomocí veřejného činitele. Byla na něj uvalena vazba a umístili ho do prešovské věznice.

Podle medializovaných informací si měl Lučanský na úplatcích přilepšit o 510 tisíc eur (13,5 milionu korun). Soud ho vzal do vazby, protože se obával ovlivňování svědků a pokračování trestní činnosti. Policejní exprezident všechna obvinění popřel a 29. prosince ve své cele spáchal sebevraždu, když se oběsil na teplákové bundě. Příslušníci vězeňské stráže ho oživovali, ale do nemocnice ho převezli už v kómatu. Na druhý den zemřel.

Bývalý šéf slovenské policie se ve vazbě pokusil o sebevraždu. Je v kritickém stavu

Evropa

Vedení justiční stráže a věznice v Prešově, kde byl Lučanský ve vazbě, čelí kritice za zanedbání kontroly. Lučanského měli kontrolovat v úterý v 16.30 a v 16.39 byl zjištěn pokus sebevraždu, když policejní exprezident nereagoval při podávání večeře.

„Trvalé 24hodinové monitorování na celách není ze zákona možné,“ konstatoval dnes už bývalý generální ředitel sboru vězeňské a justiční stráže Milan Ivan. Podle Ivana psychologické a psychiatrické vyšetření u Lučanského neprokázaly náznaky sebevražedných sklonů. Bývalý policejní prezident nezanechal žádný dopis na rozloučenou.

Opozice v šoku

Podle Ivana nejsou pokusy o sebevraždu ve vězení žádnou výjimkou. „Letos jsme měli 41 pokusů o sebevraždu, z toho tři byly dokonané. V ústavu v Prešově bylo osm pokusů, ani jeden nebyl dokonaný,“ dodal Ivan.

Bývalý slovenský policejní prezident jde do vazby, na úplatcích měl vzít 13,5 milionu

Evropa

Opoziční strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petra Pellegriniho je případem šokovaná.

„Tragický krok generála Lučanského vnímáme jako jeden z důsledků atmosféry na Slovensku, kde se závody v zatýkání staly předmětem politického boje. Presumpce neviny se úplně ztratila, obviněné osoby jsou automaticky označované za zločince a vazba se namísto preventivního stala trestním opatřením,“ uvedla strana Hlas ve svém prohlášení.

Ve vazbě je také Lučanského předchůdce Tibor Gašpar, který odstoupil z funkce v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Gašpar se pak na krátký čas stal poradcem českého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám