Hlavní obsah

Bývalý slovenský policejní prezident jde do vazby, na úplatcích měl vzít 13,5 milionu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Specializovaný soud v Pezinku poslal v neděli do vazby bývalého policejního prezidenta Milana Lučanského (51). Podle medializovaných informací měl vzít úplatky ve výši 510 tisíc eur (13,5 milionu korun) a hrozí mu deset až patnáct let vězení.

Foto: Policie SR

Bývalý slovenský policejní prezident Milan Lučanský

Článek

Lučanského zadržela ve čtvrtek Národní kriminální agentura (NAKA). Všechna obvinění popírá, ale prokurátor požádal o vazební stíhání.

Exprezident policejního sboru přijel ve čtvrtek ráno z Chorvatska, dostavil se k výslechu a okamžitě byl zadržen. „Lučanský je obviněn z přijímání úplatku ve velkém rozsahu a hrozí mu deset až patnáct let vězení,“ uvedl Denník N.

Na Slovensku zadrželi dalšího bývalého policejního prezidenta

Evropa

Zdálo se, že má zájem vyšetřit Kuciakovu vraždu

„Když se Lučanský stal v květnu 2018 policejním prezidentem, vypadalo to, že má opravdu zájem vyšetřit vraždu novináře Jána Kuciaka a umožnit policistům pracovat jinak, než to bylo za jeho předchůdce Tibora Gašpara, který je momentálně ve vazbě. Navzdory tomu, že ho do funkce nominovala Denisa Saková ze Směru, která měla blízko k Robertu Kaliňákovi (bývalý ministr vnitra za Směr, který po vraždě novináře odstoupil z funkce - pozn. red.), Lučanský neudělal takovou chybu, že by novináři dokázali říct, že policejní prezident selhal,“ konstatoval Denník N.

Slovenským generálním prokurátorem bude Žilinka. Muž, který měl zemřít

Evropa

„Pochybnosti však existovaly, a nejen pro jeho majetek, například apartmán na Floridě. Lučanský se Sakovou přesunuli část kauzy Kuciak pod inspekci. Dnes je už jasné, že to znamenalo ztracené měsíce ve vyšetřování přípravy vraždy prokurátorů Maroše Žilinky, Daniela Lipšice a Petra Šufliarskeho,“ dodal list.

Žilinka a Šufliarsky jsou prokurátory a Lipšic je bývalý ministr vnitra a spravedlnosti. Žilinku minulý týden zvolili slovenští poslanci do funkce generálního prokurátora. Ve čtvrtek 10. prosince ho do funkce jmenuje prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám