Hlavní obsah

Měli jsme tmu, zimu. Ale Putin utrpěl pátou velkou porážku, říká Kuleba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin utrpěl pátou velkou porážku od chvíle, kdy loni 24. února zahájil invazi na Ukrajinu, prohlásil na Facebooku ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Ukrajina se podle jeho slov nenechala zlomit zimním terorem.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Článek

„Přežili jsme nejtěžší zimu v naší historii. Byla nám zima, měli jsme tmu, ale byli jsme nezlomní,“ píše šéf ukrajinské diplomacie. Vzápětí vyjmenovává další čtyři Putinovy porážky.

První podle jeho slov byla ta, že se země nenechala od prvních minut invaze paralyzovat strachem.

Druhá, když odolali plánu ruského „blitzkriegu“.

„Třetí porážka, kterou jsme Rusku zasadili, byla ta na diplomatické frontě. Vytvořila se světová koalice pro Ukrajinu. Byly schváleny rezoluce, zavedeny sankce a Rusko se dostalo do izolace. Kromě toho se vytvořily toky zbraní,“ popsal Kuleba.

Čtvrtou porážkou je podle Kuleby ztráta území, které Rusko v prvních dnech invaze získalo, ale úspěšnou letní protiofenzivou je ruská armáda zase ztratila.

„Ukrajina nepadla ani za tři dny, ani za sedm, ani za měsíc, ani za rok. A nikdy nepadne,“ tvrdí ministr. K vítězství je to podle jeho slov ale stále dlouhá cesta. „Ale my už víme, jak vyhrát. Musíme na tom pracovat každý den a věřit v Ukrajinu,“ řekl ministr.

Zelenskyj může dostat od Západu ultimátum, píše Bild

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám