Hlavní obsah

Na koridory nevěřím, říká žena z Mariupolu

Se dvěma malými dětmi se Saša schovává 15 kilometrů od centra Mariupolu, už více než dva týdny ničeného totální blokádou. Nemůže se dovolat své matce, která zůstala sama v centru obléhaného města. Žena nevěří, že se jí podaří odejít humanitárním koridorem, který se už několik dnů pokoušejí neúspěšně domluvit válčící strany.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští vojáci ostřelují ruské tanky v MariupoluVideo: AP

 
Článek

„Musím zpátky do Mariupolu. Mám tam matku, zůstala úplně sama. Devět dnů nevím, co s ní je, jestli má alespoň vodu,“ řekla portálu BBC News, kterému se s ní podařilo spojit.

Sama uprchla na předměstí a nemůže se do města nikomu dovolat. „Jsme pořád ve sklepě, ale ani tady není bezpečno,“ přiznává. „Město je naprosto odříznuté od okolního světa. Máme jen zbytky potravin. Otevíráme poslední. Dochází voda. Snažíme se ji převařovat,“ líčí situaci v krytu. Snahy dostat se k potravinám jsou podle ní bez šance. „Dva obchody vyrabovali vojáci. Nezbylo tam nic,“ dodává.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Plačící Anastasia Erašovová v mariupolské nemocnici objímá jedno ze svých dvou dětí. To druhé ostřelování města nepřežilo.

V Mariupolu už zemřelo přes 2500 obyvatel. Humanitární koridor opět nebude

Válka na Ukrajině

Mnozí lidé podle ní zůstávají na místě, kde je zastihl první den útoku. „Sousedé se schovali v kanceláři a pět dnů nevycházeli. Při bombardování jim ale zabili dítě. Zemřelo otci na rukou, děvčátko, sedm let. Není to příběh z televize,“ popisuje.

Odjet z města je podle ní možné jen tam, kde jsou Rusové. „Jenom směrem do tzv. Doněcké lidové republiky. Jinam se nikdo nedostane. Od první chvíle jsem nevěřila, že nás nechají odejít. Na žádné koridory nevěřím,“ sdělila. „Naděje, že se nám povede odjet, je jedna k milionu. Bojím se o děti. Pláču. Chci, aby se dítě radovalo ze slunce, už brzy bude jaro a my nemůžeme ani vyjít ven,“ dodala.

„Už nevím, co bude“

Obyvatelé se snaží k blízkým dostat přes sociální sítě. „Viděla jsem včera svůj dům na jednom videu, zatím ještě stojí. Dnes už nevím, co bude. Bojíme se, třeseme se. Řeknete všem, že je tady katastrofa. Střílejí, kam se dá. Všude to lítá. Nevíme, co máme dělat,“ napsala Anna na Facebooku.

Těhotná žena z ikonické fotografie po náletu na porodnici zemřela. Nepřežilo ani její dítě

Válka na Ukrajině

Humanitární situaci v Mariupolu, městě mezi Krymem a Doněckou oblastí, které je pro Rusko významným strategickým cílem, ukrajinské úřady označují za nejhorší v celé zemi. Lidé tam podle dostupných zpráv rozpouštěli sníh, aby získali alespoň nějakou vodu. Jídlo si připravují na ohništích ve dvoře. Počty mrtvých už údajně dosáhly až 1500 a pohřbívat se musí do hromadných hrobů, napsal portál BBC News.

Reklama

Výběr článků

Načítám