Hlavní obsah

Musíme dobýt celé území Doněcké republiky, oznámil Peskov cíl invaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Musí se osvobodit celé území Doněcké lidové republiky, prohlásil na středeční tiskové konferenci mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tak na dotaz, zda cíle speciální vojenské operace na Ukrajině, jak v Rusku říkají invazi do sousední země, budou splněny připojením okupovaných ukrajinských území k Rusku. O anexi žádají Kreml tamní proruské správy po nedávných pseudoreferendech.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

Doněcké lidová republika je samozvaný útvar proruských separatistů, kteří území kontrolují s podporou Moskvy od roku 2014, dělají si však nároky na větší oblast. Kreml to prezentuje jako „osvobození“.

„To, co mohu říci s naprostou přesností, je, že ne všechna území Doněcké lidové republiky byla dosud osvobozena. Hovoříme o území, které je v hranicích roku 2014. Proto je minimálně nutné osvobodit celé území Doněcké lidové republiky,“ řekl Peskov.

Území Luhanské lidové republiky – což je další samozvaný separatistický útvar na východě Ukrajiny – bylo podle něj již osvobozeno.

Tak teď to bude „protiteroristická operace“? Putin chce změnit rámování války, tvrdí ISW

Zahraniční

Peskov tvrdí, že neví, zda existují plány na vyhlášení protiteroristické operace na anektovaných územích. „V každém případě to může být pouze rozhodnutí vrchního velitele a prezidenta země,“ řekl Peskov.

Právě jako akci proti terorismu se podle západních analytiků zřejmě zkusí Kreml invazi dál prezentovat.

Pokud jde o ekonomický aspekt, Peskov míní, že „ruský rozpočet vydrží připojení nových regionů, ale do budoucna to bude představovat mnoho práce“.

Rusové prchající před mobilizací mohou požádat o azyl v USA

Zahraniční

Leonid Pasečnik, vůdce samozvané Luhanské lidové republiky, ve středu oficiálně požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o připojení k Rusku. Stejný krok učinila i proruská správa jihoukrajinské Chersonské oblasti a Záporožské oblasti.

Vedení těchto oblastí se odvolává na výsledky pětidenních referend, které proruské úřady zorganizovaly. Podle nich lidé s připojením k Rusku souhlasili. Luhanské úřady například uvedly, že sečetly 69 procent hlasovacích lístků a pro připojení k Rusku hlasovalo 98,5 procenta tamních obyvatel.

Ruskem dosazený úředník v Záporožské oblasti podle ní hlásil, že sečteny jsou všechny lístky a ve prospěch Moskvy se prý vyslovilo 93,1 procenta lidí. V Chersonské oblasti je podle proruského šéfa volební komise více než 87 procent lidí pro odtržení od Ukrajiny a připojení k Rusku. Ruská tisková agentura TASS uvedla, že v Doněcké oblasti je sečteno 69,09 procenta lístků a pro připojení k Rusku je zatím 98,69 procenta hlasujících.

Proruské správy ukrajinských území žádají Putina o připojení k Rusku

Válka na Ukrajině

Pětidenní hlasování, o jejichž konání proruské úřady informovaly teprve před týdnem, opakovaně provázely zprávy o nucené účasti a dalších volebních podvodech.

Západní země i ukrajinská vláda hlasování ani jeho výsledek neuznávají, celá akce je podle nich propaganda a nelegální podvrh s cílem umožnit Moskvě anektovat násilně obsazená území.

Reklama

Výběr článků

Načítám