Hlavní obsah

Tak teď to bude „protiteroristická operace“? Putin chce změnit rámování války, tvrdí ISW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin 30. září oznámí anexi okupovaných ukrajinských území a současně změní propagandu o invazi na Ukrajinu na „protiteroristickou operaci“, uvedli v pravidelném reportu analytici amerického Institutu pro studium války (ISW).

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin se potřebuje opřít o výsledky takzvaných „referend“, která se konala na okupovaných územích Ukrajiny, píše Institut. Zprávy o celkových nebo částečných výsledcích narychlo zorganizovaných hlasování uvádějí, že 87 až 99 procent místních obyvatel souhlasí s připojením k Rusku.

Většina obyvatel v době konfliktu z těchto území odešla, reálně se o ničem nehlasovalo. Záběry ze „sčítání“ navíc ukazují, že volební lístky, které komisaři vyhodnocují, jsou nevyplněné. Na jednom videu jedna členka volební komise zase prostě jen oznamuje, že jde o hlasy „pro“, aniž by se na ně podívala.

Britské tajné služby se domnívají, že Putin s největší pravděpodobností ohlásí ruskou anexi okupovaného území před nebo během projevu k oběma komorám ruského parlamentu v pátek 30. září. Stejný postup totiž zvolil v roce 2014, kdy anektoval ukrajinský Krym. Proběhlo referendum, po němž následoval prezidentský dekret o uznání a smlouva o přistoupení, které ruský parlament formálně schválil do pěti dnů.

Změna rámování konfliktu

Analytici navíc pracují s možností, že se Rusové pokusí svou invazi na Ukrajinu a anexi okupovaných území lidem představit jako „protiteroristickou operaci“.

„Ruskem jmenovaný šéf krymské okupační správy Sergej Aksenov 26. září prohlásil, že ruští představitelé mohou při provádění protiteroristických operací na nově anektovaných územích dočasně uzavřít Záporožskou jadernou elektrárnu (ZNPP), přičemž se odvolal na ruský federální zákon, který umožňuje pozastavit provoz radiologických zařízení během protiteroristických akcí,“ uvádí ISW.

Waters se obrací na Putina, ať si vezme kus Ukrajiny a přestane bojovat

Válka na Ukrajině

Institut pro studium války upozorňuje, že rychlé anektování ukrajinských území umožní nucené odvody ukrajinských civilistů do ruské armády v rámci podzimních odvodů.

Analytici se domnívají, že ruská anexe okupovaného Doněcku a Luhansku způsobí napětí uvnitř separatistických republik Doněcké lidové a Luhanské lidové republiky. Ty se totiž podle ISW pravidelně bouří, když jsou žádány, aby jejich ozbrojené síly bojovaly mimo hranice svých oblastí.

Západní země i ukrajinská vláda hlasování ani jejich výsledky neuznávají, celá akce je podle nich propaganda a nelegální podvrh s cílem umožnit Moskvě anektovat násilně obsazená území.

Reklama

Výběr článků

Načítám