Hlavní obsah

Rusové prchající před mobilizací mohou požádat o azyl v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Rusové, kteří prchají před mobilizací vyhlášenou Vladimirem Putinem, mohou požádat o azyl ve Spojených státech, uvedla Karine Jean-Pierreová, tisková mluvčí Bílého domu. Každá žádost bude podle jejích slov posuzována individuálně.

Foto: Reuters

Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová

Článek

„Vím, že Bílý dům rozlišuje mezi ruskou vládou a ruským lidem. Má prezident vzkaz pro některé z mužů, kteří se zoufale snaží uprchnout ze země před mobilizací?“ zeptal se reportér tiskové mluvčí. Poukázal přitom na sousední země Ruské federace, kam se Rusové uchylují, aby se vyhnuli odvodu na frontu.

Máme strach, říkají Rusové, kteří prchají před odvodem

Evropa

„Vidíme protesty v ulicích Ruska, vidíme lidi podepisovat petice. Myslím, že nám vysílají velmi jasný vzkaz. Že válka, kterou Putin začal, je nepopulární. V Rusku jsou lidé, kteří nechtějí bojovat v Putinově válce nebo za ni zemřít,“ řekla mluvčí.

Vzápětí potvrdila, že Rusové, kteří se chtějí vyhnout mobilizaci, mohou požádat ve Spojených státech amerických o azyl. „Věříme, že bez ohledu na státní příslušnost mohou požádat o azyl ve Spojených státech a nechat svou žádost rozhodnout případ od případu,“ uvedla.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden nařídil částečnou mobilizaci, která se týká asi 300 tisíc záložních vojáků. Tento krok vedl k obavám z všeobecné mobilizace a mnoho Rusů začalo ze země prchat, především do Gruzie, Kazachstánu a Mongolska.

Zeman by dával víza Rusům prchajícím před mobilizací

Domácí

Pobaltské státy, stejně jako Polsko nebo Česko uvedly, že Rusy, kteří ze země utekli a utíkají, aby se vyhnuli mobilizaci, nebudou považovat za lidi s nárokem na humanitární azyl. S tímto rozhodnutím nesouhlasí například český prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám