Hlavní obsah

USA obdržely reakci Ruska na návrhy o bezpečnosti v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Spojené státy už obdržely reakci Ruska na svoje návrhy, které se týkají vyjednávání o bezpečnostní situaci kolem Ukrajiny, potvrdil zástupce amerického ministerstva zahraničí. Pár hodin předtím uský ministr zahraničí Sergej Lavrov avizoval, že Moskva svoji odpověď zveřejní.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov

Článek

„Můžeme potvrdit, že jsme od Ruské federace obdrželi odpověď. Dnes byla doručena velvyslanci Sullivanovi v Moskvě," cituje stanice CNN vysokého úředníka ministerstva zahraničí.

Ruský ministr zahraničí Lavrov ve čtvrtek po jednání s italskám projějškem Luigi Di Maelem slíbil, že Rusko odpovědi ohledně záruk odešle ještě v průběhu čtvrtka a uvedl, že dopis zveřejní.

Odpověď se týká návrhů, které Západ vznesl 26. ledna a které reagovaly na rozsáhlé požadavky Moskvy z prosince loňského roku, jež vedly k eskalaci krize kolem Ukrajiny.

USA varují svoje armádní dodavatele před Ruskem podporovanými kyberútoky

Bezpečnost

Kreml tehdy vyzval k rezolutnímu odmítnutí členství Ukrajiny v NATO a ke stažení aliančních vojsk z východní Evropy. Washington odpovědi veřejně nepublikoval, což ruská strana kritizovala.

„Je naprosto zásadní, aby relevantní skupiny občanské společnosti v našich dvou zemích věděly (jak Rusko odpovědělo),” vysvětlil Lavrov důvod, proč chce dokument zveřejnit.

Lídři EU zřejmě nebudou jednat o sankcích proti Rusku, neshodli by se

Evropa

Di Maio k tomu před novináři dodal, že rozhovor s Lavrovem a s ukrajinským ministrem zahraniční Dmytrem Kulebou ho přesvědčily, že diplomatické řešení sporu o Ukrajinu je stále možné.

Reklama

Výběr článků

Načítám