Hlavní obsah

Moskva varuje Berlín před dodáním leopardů na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kreml varoval před dalším zhoršením německo-ruských vztahů, pokud by německá vláda nechala na Ukrajinu dodat tanky Leopard 2. Vzájemné vztahy jsou už nyní na bodu mrazu, píše server týdeníku Focus.

Foto: ČTK

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov

Článek

„Takové dodávky nevěstí pro budoucnost vzájemných vztahů nic dobrého,“ uvedl podle ruské tiskové agentury Interfax mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj by tato dodávka zanechala nesmazatelné stopy.

V současné době neprobíhá žádný dialog ani s Berlínem, ani s jinými zeměmi EU a NATO, řekl Peskov. Moskva v minulosti opakovaně kritizovala Západ za jeho dodávky zbraní Ukrajině a tvrdila, že těmito dodávkami konflikt eskaluje. Minulý týden Peskov uvedl, že ani německé tanky Leopard 2 nemohou Rusku zabránit v dosažení jeho válečných cílů. Podle jeho slov by jen prodloužily utrpení civilistů.

O tanky Leopard německé výroby žádá Ukrajina, která doufá, že jí jeden z nejpoužívanějších západních bitevních tanků pomůže prolomit ruské linie a dobýt zpět Rusy okupovaná území.

Tuhle válku vyhrajeme. S Německem, nebo bez něj, prohlásil Morawiecki

Válka na Ukrajině

Německý ministr obrany Boris Pistorius (SPD) se po úterním jednání s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem omezil na konstatování, že v otázce možného dodání tanků Leopard ukrajinské armádě zatím nenastala žádná změna. „V otázce tanků zatím není nový postoj,“ řekl Pistorius. Dodal, že prověřování dostupnosti moderních tanků Leopard 2 v zásobách německé armády a zbrojního průmyslu je takřka hotovo.

Stoltenberg ovšem poznamenal, že ve věci tanků očekává rychlé rozhodnutí.

Německý ministr obrany řekl, že se připravuje na možnost německého souhlasu s dodávkami a také na případné schválení předání leopardů Ukrajině ze třetích zemí. „Připravuji se, abychom mohli jednat rychle,“ prohlásil. Spojenci tak podle něj již nyní mohou začít s potřebným výcvikem ukrajinských tankistů.

Leopardy pro Česko a Slovensko budou připraveny na jaře, ujišťují zbrojaři

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám