Hlavní obsah

Tuhle válku vyhrajeme. S Německem, nebo bez něj, prohlásil Morawiecki

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo je pod rostoucím tlakem, aby umožnilo reexport tanků Leopard 2A4 na Ukrajinu ze zemí, které si je z Německa koupily. Neustoupilo ani na pátečním jednání o vojenské pomoci Ukrajině v Ramsteinu. Polský premiér Mateusz Morawiecki v pondělí řekl, že se válka vyhraje s Německem, nebo bez něj. Ministryně zahraničí Annalena Baerbocková sice v neděli řekla, že dodávkám nebude klást překážky, jiní němečtí politici jsou ale zdrženlivější.

Foto: Pavel Karban, Právo

Tank Leopard polské armády na Dnech NATO v Mošnově

Článek

Pobouřeně se v neděli k váhání Berlína ohledně Leopardů 2 vyjádřil polský premiér Mateusz Morawiecki: „Německý přístup je nepřijatelný. Je to skoro rok od začátku války. Nevinní lidé umírají každý den. Ruské bomby ničí ukrajinská města. Napadány jsou civilní cíle, ženy a děti jsou vražděny. Zkusil bych vážit svá slova, ale řeknu to otevřeně - Ukrajina a Evropa tuto válku vyhrají s Německem, nebo bez Německa.“

Polsko dalo minulý týden opakovaně najevo, že rotu čtrnácti Leopardů 2A4 pošle na Ukrajinu i bez souhlasu Berlína. Baerbocková na dotaz francouzské televize LCI, co by Německo podniklo, pokud by Varšava svým slovům dostála, uvedla: „V tuto chvíli ještě nebyl dotaz vznesen, ale kdybychom byli požádáni, nestáli bychom v cestě.“

Nový německý ministr obrany Boris Pistorius v neděli v rozhovoru pro televizi ARD řekl, že čeká brzké rozhodnutí. Současně ale zmínil, že Německo neučiní unáhlené rozhodnutí, protože vláda musí zvážit mnoho faktorů včetně důsledků doma pro bezpečnost německého obyvatelstva.

Šéfka německé diplomacie otvírá cestu tankům Leopard na Ukrajinu

Zahraniční

Nekonečné německé váhání

Náměstek ukrajinského ministra zahraničí Andrej Melnyk v souvislosti s causou podotkl: „Jen laskavé připomenutí - Ukrajina oficiálně požádala Německo o dodávku tanků Leopard 3. března 2022, sedmý den od chvíle, kdy Ukrajina zahájila vyhlazovací válku proti ukrajinské státnosti a ukrajinskému národu. Dnes je 334. den barbarské ruské války. Možná už je čas tento proces uspíšit?“ Doložil to i fotokopií žádosti, kde je použito přímo slovo Kampfpanzer - tedy bojové tanky. Slovo Panzer totiž znamená obrněnce obecně.

Polsko chce poslat Kyjevu tanky Leopard i bez souhlasu Berlína

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám